Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Несебър може да се превърне в учебен център за туристическия бранш

Ректорът на Висшето училище по мениджмънт във Варна доцент Тодор Радев призовава да бъде открит филиал на университета в Несебър. Предложението му е свързано с отдавна известния за всички , работещи в този бранш факт, че туризмът ни губи от липсата на обучителен център за кадри.

Според Радев Несебър има капацитет и ще развие мощен Център за професионално обучение, квалификация и преквалификация в туризма. По думите му, общината с най-големия леглови фонд и оформилата се като мека на летния туризъм в страната е подходящото място за създаване на модерна база за обучение на бъдещите специалисти.

От липсата на такава многопрофилна образователна структура в туризма в България страда от години целият сектор, категоричен е ректорът.

Първата част от този дългосрочен  план вече е започнал  да се реализира. Благодарение на усилията на общинския съветник Атанас Терзиев и преговорите му с ръководството на ВУЗ-а, още от 2020-а  в Несебър ще бъде разкрит филиал на университета, който е топ 20 в световните класации за обучение на кадри в туризма.

Що се отнася до решаването на проблема  с базата , в която трябва да се настани филиалът, Терзиев предложи тя да бъде в Центъра за култура и образование „Артиум“ в града.

Тук е моментът да припомним, че в края на миналата година той беше е определен за победител в конкурса „Сграда на годината 2018“ в категория „Сгради култура и паметници на културата“. Именно с архитектурата си, разположената в сърцето на новия град, сграда и цялостната реконструкция на площад „Жулиета Шишманова“ , която запази основните принципи на несебърската архитектура без да се търси подражание на конкретни форми или имитация на дадена историческа епоха, впечатлиха журито на конкурса. 
Културният и градски център на Несебър се превърна  в новото място за развиване и обогатяване на всякакъв вид културна дейност, като в същото време остави  жива онази непреходна културна приемственост, направила Несебър световно известен град.
Това предложение очевидно се понрави на ректора на на Висшето училище по мениджмънт, който определи идеята като  доста подходяща и заяви, че ще бъде добре университетът да наеме зали за обучение именно там.

По инициатива на Терзиев, предложението предстои да премине през широко обществен обсъждане с жителите.

Доцент  Радев определи "Артиум" като добра възможност за първите студенти, защото при старта си програмата за обучение ще започне до 40 души. И се надява тя да се разрасне значително, тъй като за работещите в сектора на различни изпълнителски позиции , ще бъде от особена полза да преминат през курсовете на филиала.

"Има сериозни проблеми с наемането на чужденци за сезона - езикова бариера, културни специфики и така нататък . Факт е, че в следващите години страната ни ще бъде зависима от работници от трети страни. Но за да има реални успехи за бизнеса от това вложение, важна част за служителите - чужденци е те да имат много добри преки ръководители, които ние можем да подготвим", обосновава предложението си доцент Радев.

С разгръщането на обучителната база ще се търсят други варианти. "В завършен вид Центърът ще има учебни кухненски лаборатории, рецепции, бар,ще има най-доброто качествено оборудване и съвременни технологии, за да могат курсисти и студенти да минат през целия процес в реална обстановка и да са добре подготвени. Силните кадри са движеща сила за промяна в туризма. Без добро качество в обслужването, ние не можем да постигнем успехи в туризма. Най-важното в него не са вложения и инвестиции, колкото доброто обслужване и вежливостта", смята Радев.

Учебното заведение ,което ръководи сега вече успешно привлича студенти от страната и чужбина, а специалистите, които го завършват, работят с големите компании по цял свят, стана ясно от думите му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във