Банкеръ Daily

Васил Велев:

Неработещите се увеличават, администрацията расте - няма логика

Председателят на АИКБ Васил Велев поиска коренна промяна в бизнес средата у нас - промяна на законите, за да се прави по-лесно бизнес, а не в полза на администрацията.

"Нещата могат да се оптимизират, ако администрацията се съкрати. Статистиката сочи, че неработещите се увеличават, а администрацията расте. В това няма логика", обясни шефът на работодателската организация. 

Според него настоящите мерки не подпомагат ефективно затруднените бизнеси.

"В момента има мярка 60 на 40, при която предприятието може да излезе на печалба в резултат на държавна помощ, ако има спад в продажбите, да кажем само 20%, но има 40% собствено финансиране. Такива с над 50% спад, които нямат другите 40%, не могат да се възползват от мерките", обясни Васил Велев.

Синдикатите и бизнесът в България поискаха спешна среща с премиера Бойко Борисов. Причината е предложение за промени в Кодекса на труда и промени в мерките за подкрепа на заетостта, с цел улесняване на бизнеса в условията на пандемия.

"Предложихме нов дизайн на мерките за подкрепа на заетостта, който искахме да влезе в сила от април, преди изборите. Времето обаче изтича. Не искаме повече пари, искаме те да се използват по-ефикасно", посочи Велев пред "България он еър".

Велев направи и прогноза за възстановяването на България от кризата.

"Очакваме в средата на 2022 г. да достигнем предкризисните равнища. В индустрията вече имаме ръстове, но при отрасли като туризма нещата ще се възстановяват по-бавно", смята още специалистът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във