Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Неплатените милиони на „Алма Тур“ все още си висят

Хотел "Тамплиер" в Банско е един от реалните активи, които успя да си прибере "Химимпорт"
S 250 d2c26213 e4d7 4614 9e68 8742554e510a

Близо 10 години, след като един от най-големите туроператори у нас - „Алма Тур“ се сгромоляса с гръм и трясък, и остави след себе си дългове за милиони, активите му все още висят във въздуха. На практика те са труднопродаваеми, въпреки че непрекъснато поевтиняват. Това става ясно от последното обявление за продажба на дружествени дялове на едно от дъщерните дружества на фалиралата компания – „ Атлас голф енд спа ризорт“ ООД . Синдикът на несъстоятелното дружество – Елвира Танчева, за пореден път ще направи опит да намери купувач за тях на 10 февруари. От 2018 г. насам тези 345 300 дружествени дяла са предлагани за продан  поне пет пъти, а цената им е паднала почти наполовина: от 1.060 млн. лв. преди две години на 706 800 лева.

Справка в официалния бюлетин на синдиците

 показва, че ситуацията  с подобни продажби на дялове от  други „сателитни“ на „Алма Тур“ компании също не е по различно.Така например в края на миналага година също е направен опит да бъдат продадени 40-те дружествени дяла от „Алма Стил БГ“ ООД на обща стойност  от 2 млн.лв..Те са се търгували за ....800 лв., което на практика е 40 % от тяхната оценка...Или казано по-просто покритието на регистрираните като цена дялове в отделните дружества е било меко казано завишено.

Тук е моментът да припомним, че през септември 2011 г. стана ясно, че  всички дружества от групата на „Алма Тур“  започнаха процедури за  обявяването им в несъстоятелност. Тогава се коментираше, че според закона основният дял от активите им би трябвало да придобие най-големият кредитор на дружеството, който в  случая беше Централна кооперативна банка. Там акционерното дружество „ Алма Тур“ беше  заложило всичките си активи срещу кредит от ...26 млн. лева. Имуществото на компанията включваше хотели по Черноморието, луксозният хотел Тамплиер в Банско, както и собственост в няколко държави, където фалиралата компания имаше представителства.

В последствие обаче ,

претенции към това имущество предявиха още куп кредитори.

От  сегашното предлагане на дяловете на   „ Атлас голф енд спа ризорт“  става ясно, че освен банките, които са преотстъпили огромни кредити на „Алма тур“ ,  в списъка на кредиторите попадат и вземанията на Столична община, на Националната агенция по приходите , на ЧЕЗ разпределение  и т.н.

А от  официално публикуван в Търговския регистър опис на обезпеченията, става ясно, че няколко банки все пак са наложили ипотеки на различните хотели на дружеството –майка. Този документ обаче дава и яснота за широкия „размах“, с който  собствениците на фалиралата компания са действали, при усвояването на милиони левове.

Само година преди фалита – на 6 август общото събрание на акционерите решава  единодушно да вземе  кредити в размер на 17 275 000 лева.

Очевидно обаче, това не е единственото задължение, с което са се ангажирали собствениците на компанията.  Ако се съди  само от договора за цесия, сключен на 30 септември 2011 г. ( когато акционерното дружество тръгва по пътя на несъстоятелността ) сключен между „Уникредит Булбанк“ и „Химипорт инвест „АД  

общите вземания на банката към този момент са били 12 950 114.70 евро.

А какъв е размерът на дълговете към банка ДСК , към  „Емпорики банк България“  и към  купищата други кредитори, можем само да гадаем.

Или казано с други думи   – кредиторите доста ще  почакат, за да си върнат даже  и минимална част от това, което са дали ...

Но както в. „Банкеръ“ писа още преди десетина години , когато стана първият скандал с изоставените от „Алма тур“ пътници - „не е държава мястото, където някаква си туроператорска фирма, при това затънала в дългове за милиони и популярна предимно с некоректността си, може да се изплюе без никакви последствия върху имиджа на страната“. Да не говорим, че тогава правителството й вместо да фрасне наглите бизнесмени по носа,  тръгна да забърсва омазаното с парите от данъците на електората си, като пусна  правителствения  самолет да спасява положението.

Проверка на в.“ БАНКЕРЪ“ още тогава  установи, че задлъжнялостта на Алма тур е доста сериозна. По официални данни (от публикувания консолидиран отчет) става ясно, че към края на 2010-а са натрупани огромни дългове към различни финансови институции и не по-малки - към други фирми. Само кредитите й към Уникредит Булбанк към края на 2010-а  са били в размер на близо 30 млн. лв. (26 678 784 лв. са инвестиционен кредит и 3 515 305.18 лв. револвиращ кредит). Според консолидирания отчет на дружеството Банка ДСК също е отпуснала на компанията два овърдрафта за близо 3 млн. лева.

Задълженията на дъщерното дружество Алма тур Флай ООД, което се занимава с продажба на самолетни билети и което всъщност е титуляр на задълженията към превозвача България еър, също не са за подценяване - те са над 25 млн.евро. ( по данни от 2011г – 5.89 млн. евро и 21.29 млн. щ. долара). Освен на авиокомпанията към края на 2010 г. фирмата  е  дължала на „Емпорики банк“ един милион евро.

И още и още. Още тогава зададохме въпроса  как акционерно дружество с регистриран капитал от 1 552 750 лв. и очевидно с нетолкова много активи е успяло да убеди банките да му отпуснат кредити на стойност близо 50 пъти по-голяма от собствения му капитал. А още по-странно е как дружество с толкова дългове продължаваше до последно да стои в класацията на водещите туристически компании в страната...?!

Уж тръгна и някаква прокурорска проверка, но резултатите от нея и до днес не станаха известни...

 

 


Кой кой е в "Алма тур БГ" АД


Акционерите

Любомир Панковски (75 751 акции) - 48.79% от капитала

Пламен Георгиев (38 766 акции) - 24.96% от капитала

Любомир Христов (23 250 акции) - 14.97% от капитала

Богдана Станоева (5952 акции) - 3.83% от капитала

Александра Велинова (5952 акции) - 3.83% от капитала

Никола Несторов (3053 акции) - 1.97% от капитала

Цветан Тончев (2107 акции) - 1.36% от капитала

Зоя Пергелова (110 акции) - 0.07% от капитала

Георги Бабаджанков (59 акции) - 0.04% от капитала

Христо Мермерски (200 бр.акции клас Б) - 0.13% от капитала

Галин Григоров (75 бр.акции клас Б) - 0.05% от капитала

 


Компаниите


"Алма Тур офис" ЕООД , управляващ - Пламен Георгиев;

"Алма Тур кар" ЕООД, управляващ - Василка Панковска;

"Алма Тур флай" ООД, управляващ - Любомир Панковски;

"Алма Тур недвижими имоти" ЕООД, управляващ - Пламен Георгиев;

"Алма Тур хотел Тамплиер" ЕООД, управляващ - Любомир Панковски;

"Атлас Голф енд СПА Ризорт" ООД, управляващи - Димитър Димитров и Любомир Панковски;

"Алма Тур-хотел Атлас" ООД, управляващи - Любомир Панковски, Димитър Димитров и Мария Поибренска.

Facebook logo
Бъдете с нас и във