Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НЕОХИМ АТАКУВА СРЕДИЗЕМНОМОРСКИЯ ПАЗАР

БУЛГАРГАЗ СВАЛЯ ЦЕНИТЕ ОТ 1 ОКТОМВРИ

В петък (31 август) бе повторено годишното общо събрание на димитровградския торов завод Неохим. Причина за поправителната сесия бе искова жалба, заведена в хасковския окръжен съд от един от малките собственици в дружеството - Акционер фаворит холдинг, срещу законността на предишното, състояло се на 22 юни. Главното основание за недоволството на бившия приватизационен фонд, който притежава само 0.3% от капитала на дружеството, бе, че за събранието през юни на акционерите не е била предоставена предварителна информация. Затова и всички решения на форума са незаконни, претендират от холдинга.
Основните собственици на комбината - мениджърското дружество Евроферт и ливанската фирма Каримекс, обединени в консорциума Неохим инвест, разрешиха проблема със законността на събранието по най-лесния начин. Те просто насрочиха ново през последния ден на август и прегласуваха точките от дневния ред на предишното събрание. Форумът мина, без каквито и да е сензации. Печалбата от близо 4 млн. лв. остана неразпределена между акционерите, а промяната в състава на съвета на директорите бе символична - на мястото на Юрий Аройо от Труд и капитал холдинг, който притежава над 8% от акциите на Неохим, влезе самият холдинг като юридическо лице. Най-вероятно обаче Аройо ще продължи да го представлява. Така 9-членният управителен съвет и занапред ще се състои от 6 души от Евроферт, двама от ливанската фирма и Труд и капитал холдинг като дружество.
Доста изненадващо за мнозина на фона на кризата в торовата промишленост вече повече от година след приватизацията си димитровградският завод продължава да отчита много добри финансови резултати. Печалбата му за първите седем месеца на 2001 г. е 8.8 млн. лева. Тя намалява през летните месеци, след като в края на април бе надминала 10 млн. лв., но това е нормално защото в периода юни-август на практика няма пазар на изкуствени торове въпреки обявените от Неохим преференциални цени. Затова и в разгара на летния сезон в завода течаха годишните планови ремонти.
Активните продажби на амониева селитра ще започнат след 15 септември, заяви пред в. БАНКЕРЪ членът на съвета на директорите на комбината Тошо Димов. Основните количества вероятно ще се пласират на международните пазари. В момента се договаря износ за Франция, Италия и Испания. Продажбите за тези страни са изгодни за българския комбинат заради наложените от тях антидъмпингови мита за внос от бившия Съветски съюз. За сметка на това обаче излизането на американския пазар засега е нерентабилно. Причината са ниските стойности на природния газ в САЩ.
Неохим изплаща всеки месец по около 400 хил. лв. на Булгаргаз от предприватизационните си задължения към монополиста по силата на сключеното тази година двустранно споразумение. Така сумите, които димитровградското дружество трябва да плати на доставчика на синьо гориво, вече са намалели до 24.7 млн. лв. (или с около 5 млн. лв. за около една година от миналия юни насам.
Твърди се, че от 1 октомври тази година Булгаргаз ще намали с около 22 лв. цената на 1000 куб. метра на продавания от компанията газ заради спада на международните му котировки и на щатския долар. Поевтиняването от 312 лв. на 290 лв. за 1000 куб. метра без ДДС ще позволи на Неохим и на основния му конкурент от Девня - Агрополихим да снижат с около 5% себестойността на своите продукти. Ако всичко това се случи, най-вероятно през есента торовите заводи ще продават на земеделците у нас амониевата селитра на по-ниски цени. Тази пролет котировките на селитрата бяха рекордно високи заради конюнктура на международните пазари и наложените защитни мита при вноса на торове. Това помогна на Неохим и Агрополихим да установят господстващо положение над пазара в България. През есенния сезон обаче те вероятно отново ще се сблъскат със силната конкуренция на евтините, но и по-некачествени торове, произвеждани в Румъния и Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във