Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Необходимо е обновяване на ски зоната в Банско, препоръчва международен експерт

Кметът на община Банско Георги Икономов беше домакин на работна среща в рамките на консултантска мисия на представител на Международния съюз за защита на природата IUCN в Национален парк "Пирин". Задачата на консултанта от организацията Херве Летие е да изготви доклад за съответствието на проекта за План за управление на Национален парк "Пирин" с ангажиментите, поети от държавата по време на 40-та сесия на Комитета за световно наследство през 2016 г. Това не спря десетки протестиращи да се съберат в четвъртък в центъра на София на протест с надслов "Да защитим Пирин".

"Необходима е актуализация и ревизия на активите на ски зоната в Банско", обясни Летие на срещата Георги Икономов,  вицепремиера Валери Симеонов и екоминистъра Нено Димов. На срещата присъстваха и кметомве на съседни общини, сред които Красимир Герчев – на Разлог.

По време на дискусията кметът на Банско Георги Икономов подчерта: "Базова истина е, че туризмът е най-щадящата природата икономическа дейност. Оперирането на ски зоната е довело до много позитиви - минимизиране на безработицата, дори се наемат близо 5-6 хиляди работещи в сферата на туризма по време на активния зимен сезон, местната икономика и показателите за качество на живот се повишиха. Дълбоко вярвам, че местната общност следва да има право на своята позиция за посоката на развитие на региона, съобразно българското и европейското законодателство. В заключение бих добавил един красноречив факт: след като бе монтирана камера за видеонаблюдение на преминаващите автомобили в посока на планината, бе отчетено, че само за 15 дни в Пирин са навлезли близо 27 000 автомобила. Никакви екологични препоръки не могат да ме убедят, че изграждането на щадящите лифтови транспортни средства биха въздействали по-силно върху околната среда от въглеродните емисии, които изхвърля в природата всеки един от тези автомобили."

Представители на местната власт са заявили, че е необходимо постигане на баланс между развитието на местната икономика и опазването на природата. Те са били категорични, че опазването на природното богатство на НП "Пирин" е от най-голям интерес за местното население.

"Не съм тук, за да взимам решение, не мога да позволя или да забраня каквото и да било. По-скоро мога да ви дам съвет, който евентуално да помогне на правителството. Тази мисия е съвещателна, IUCN може да съветва да се постъпи по определен начин и да предприемат определени действия", посочи експертът Херве Летие. 

Той  препоръчва се подготви дългосрочна визия на ски зоната. Допълнил е, че "това е невъзможно в момента, защото сегашният План за управление е изключително рестриктивен и блокиращ. Искаме по-гъвкав, действащ и практичен план. Чак тогава можем да имаме дългосрочна визия".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във