Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Необходимо е да работим заедно, за да избегнем надвисналата икономическа война

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

„Това, което се случи в Украйна, беше алармиращо за много хора и за много държави и аз мисля, че е от изключително значение да сме подготвени за това, което предстои. А то няма да е нито лесно, нито приятно. Виждаме, че газът се използва като политическо оръжие, предстои да станем свидетели на това как и зърното се използва като оръжие“. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при откриването на Софийския икономически форум III. Пред политическия и бизнес елит министър Василев допълни: „Русия и Украйна в момента не изнасят зърно и ако Европа не предприеме мерки, цената му тази зима ще се удвои и утрои. Повечето количества зърно са изкупени от Китай, а страните, които имат най-голяма нужда от нея, като тези в Северна Африка и Средния Изток, няма да могат да си я позволят“. „Това би означавало масово покачване на храните в Европа и сериозна бежанска вълна“, предупреди той.

Вицепремиерът е на мнение, че ако не сме единни, няма да успеем да се справим с този проблем. Едно от предложенията е да се задейства чл. 15 и всеки износ на зърно извън ЕС да се одобрява от ЕК и в такъв случай то би могло да достигне до държавите, които имат нужда, а не до този, който предлага най-висока цена. Това би позволило намаляване на цените в Европа, пренасочване на ресурсите там, където са най-необходими, и избягване на хуманитарна катастрофа. „Подобно съвместно усилие, обаче, не е лесно, не защото липсват инструменти, а защото на Европа ѝ липсва такъв начин на мислене, който да ѝ позволява да действа стратегически. Необходимо е да работим заедно, за да избегнем надвисналата икономическа война“, подчерта Асен Василев. По думите му страната ни е на предна линия в тази война: „Имахме 24-часово предупреждение на спирането на газа, успяхме да се справим с тази криза без да намалим подаването към потребителите, все още работим за постигане на дългосрочно решение без руски газ, защото това е възможно и желано решение, когато имаме ненадежден партньор в лицето на Руската федерация, който използва газа като политическо оръжие“.

Министър Василев отбеляза, че е необходимо да се действа изключително бързо на европейско ниво, за да се разрешат проблемите със зърното. Той изрази убеждението си, че предстои да се появят и други проблеми, свързани със строителните материали, с липсата на метали, за които също ще трябва съвместно усилие: „Това е и нашият апел към европейския дискурс през последните 6 месеца – да мислим и да действаме заедно. В Европа е необходимо да се вземат бързи решения и да се пристъпи към още по-бързи действия“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във