Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Необходима е гъвкавост при финансирането и процедурите при проекти, свързани с Covid-19

Сега повече от всякога трябва да обединим усилията си и заедно да ускорим развитието на иновациите, основани на фундаментални научни изследвания. Това трябва да стане чрез подкрепа на млади изследователи и насърчаване на тяхната научна кариера. Необходимо е да засилим работата и върху т.нар. "отворена наука". Тя ще ни помогне да се справяме с бъдещи предизвикателства и да гарантираме икономическите интереси на ЕС. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева по време на видеоконференция на Съвета по конкурентоспособност на Европейския съюз в част "Научни изследвания", съобщиха от  пресцентърът на министерството.

Целта на онлайн заседанието е била да се обсъди ролята на европейските научни изследвания и иновации в отговор на пандемията от Covid-19. Тема на дискусиите е била и инициативата на Европейската комисия за съставяне на план за действие с конкретни мерки. Според заместник-министър Ангелиева Европа трябва да е независима по отношение на научните изследвания. И за да е по-голяма ефективността на инвестициите в научни разработки трябва да се избягват фрагментацията и дублирането на дейностите.

"В момента България картографира целия си научен капацитет, включително по отношение на инфраструктурата и оборудването", е отбелязала заместник-министърът. Според нея е необходима гъвкавост за осигуряване на по-бързо финансиране и по-леки административни процедури по отношение на проектните предложения, свързани с Covid-19. Заедно с това трябва да се работи и за по-добра комуникация между научната общност и обществото.

В рамките на заседанието представителите на държавите членки са обменили информация за предприетите от всяка страна мерки в научноизследователски и иновационен план. Участниците са се обединили около тезата за необходимостта от координирано сътрудничество. Европейските министри са били единодушни, че работата по обновяване на плана за действие трябва да продължи и да бъдат определени конкретни дейности в средносрочен и дългосрочен план.

Facebook logo
Бъдете с нас и във