Банкеръ Daily

Позиция на земеделското министерство

Необходима е единна европейска регулация за храните

Министърът на земеделието Румен Порожанов заяви, че въпросът с двойното качество на хранителните продукти може да бъде решен само с единна европейска регулация. Днес той взе участие в обществената дискусия „Европа на два стандарта при храните – защитени ли са правата на българските потребители“, организирана от омбудсмана Мая Манолова.
 
„Темата не е нова, но през последните месеци набра инерция и започна да се приема много по-сериозно. Преди време ние направихме две проверки с много проби, тествахме много продукти. При около 20% установихме разлики в съставките. Това, което тогава ни направи най-много впечатление при съпоставката на цените е, че има обезпокоителни завишения в някои от детските храни – около 100% и в шоколадовите изделия – между 30 и 70%. Безспорно не трябва да съществува двойно качество, но това законово не може да бъде уредено, без да има единна европейска регулация. Затова всяка една инициатива в тази посока показва солидарността на страните, които са потърпевши, защото имаме схема за различно третиране на потребителя и нелоялни търговски практики“, каза министър Порожанов.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов заяви, че Комисията е готова да се включи като контролен орган, който да следи за качеството на хранителните продукти след въвеждане на единни европейски правила.

„КЗП активно участва в координирания процес по установяването на този проблем и ще участва и занапред за намирането на различни механизми, по които да бъде решен. Наши екипи участваха в изследванията на различни продукти от страните от Западна и Източна Европа и смятам, че този процес трябва да продължи и дори трябва да се разшири върху други продуктови групи и стоки“, каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във