Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Необходим ли е нов Кодекс на труда?

Защо е необходим нов Кодекс на труда и какви промени трябва да се предвидят? Това е въпросът на който трябва да си отговорят работодателите и синдикатите. 

През 2019 г бе решено, че няма да се пише нов Кодекс на труда, а работна група ще излезе с предложения за изменения в сега действащия. Тогава Стопанска камара поиска стартиране на обществени дебати за съществени промени в Кодекса, но синдикатите обаче не бяха съгласни с драстични поправки в закона. Социалното министерство също подготви промени, част от които срещаха синдикално недоволство. 

Бизнесът смята, че голяма част от Кодекса на труда е доста архаичен. В днешно време с всички предизвикателства, с глобализацията, с новия тип икономически, социални отношения няма как да не се преразгледа, да не се направи един нов прочит.  Сред исканията на работодателската организация е облекчаване на реда за изчисляване на сумирано работно време, отпадане на забраната за полагане на извънреден труд, прецизиране на условията за ползване на отпуск по майчинство и по-гъвкави условия за почасова заетост. Синдикатите се опасяват, че това не е в интерес на работниците. Едно от предложенията на Стопанската камара е т. нар. трудов договор с нулеви часове.

 Жасмина Саръиванова, директор "Защита на работодателските интереси" в Стопанската камара коментира през седмицата в телевизионно интервю, че работодателите имат доста бележки по предложенията за промяна на Кодекса на труда. "Ние защитаваме работодателите, спазващи законодателството. За да се спре даването на заплата в плик следва осигурителната система да стане по-атрактивна. Хората трябва да знаят, че имат полза да внасят осигуровките. Не подкрепяме завишените стойности на санкциите", смята Саръиванова.

"Трябва да има регламентация и за договаряне на заплата на ниво предприятие, там много по-практично биха се договорили за извънреден труд. Минаването към е-трудови книжки също ще облекчи нещата, биха се намалили случаите на загубени трудови книжки. Важно е бизнесите, които спазват всички правила да не бъдат потърпевши от тези, които не го правят. Много пъти когато има насърчаване това спомага за по-голямо спазване на законите, когато има репресии, това допринася за търсене на вратички", обясни Жасмина Саръиванова. 

Тодор Капитанов от КНСБ смята, че синдикална институция или работник трябва да подадат сигнал, за да се проведе проверка, често не може да се установят нарушения. Две последователни смени по 12 часа, две дневни и две нощни води до промяна на социалното поведение, в семейството също. 

"Питат работниците дали работят по 12 часа пред работодателя и те са в неприятна ситуация, могат да загубят работата си, ако кажат истината. Ако работещите станат по-активни в подаването на сигнали и инспекторите по труда се увеличат, тогава ще се подобри ситуацията.  Много пъти извънредният труд е се заплаща и не се отчита, така че има хора, които са лишени от години трудов стаж и могат да се пенсионират по-рано, ако го имаше", допълни Капитанов.

Той пита един лекар заслужава ли 7 лв. за 7 часа нощен труд, докато спасява хора? Никой в нито една сфера не заслужава нощния труд да се оценява на 1 лв. на час. Процент от основната работна заплата- 0,15 %. Целта е никой да не остане без доходи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във