Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нено Димов: Скоро може да пътуваме с електромобил от Мюнхен до Пловдив

Министърът на околната среда Нено Димов обсъжда с колегите си от Вишеградската четворка възможността да се активизира по-голям ресурс от страна на Европейската комисия за изграждането на необходимата инфраструктура за електромобили. Това включва създаване на така наречените зелени коридори, които да свързват не само град с град, но и държава с държава. Такова свързване ще позволи с електромобил да се стигне от Мюнхен до Пловдив или от Латвия до Гърция. 

"Електромобилността не трябва да се ограничава само до градския транспорт, а да се отнася и до развитието на инфраструктурата. Защо не в едни смели мечти и да не се подпомогнат домакинствата за закупуване на електромобили, така както се случва в момента с битовото отопление? Електромобилността е изключително сериозна и важна, защото почти две трети от държавите в ЕС имат градове, които не отговарят по критериите за качество на въздуха.", каза Димов по време на годишния отчет на Националния доверителен екофонд.
    
Димов напомни, че само преди няколко седмици неговото министерство е обявило един значителен ресурс от 390 млн. лв. за подпомагане на български общини, които са в наказателната процедура за чистотата на атмосферния въздух, да сменят старите си автопаркове с нови електробуси, тролейбуси или трамваи в зависимост от техните общински програми. По тази програма имат право да подадат заявления 10 общини. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във