Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нено Димов обвини местната власт и ВиК фирмата за кризата в Перник

Екоминистърът Нено Димов обяви, че виновни за водната криза в Перник са местните власти и лошото управление на ВиК дружеството в града. По думите му за проблема с дефицита на вода от язовир Студена е било ясно още през септември.

"Загубите в Перник са над 75% по обществената водопреносна мрежа и при такава голяма загуба не е трудно да се стигне до подобен тип криза. Когато има загуби 30% само до пречиствателната станция, колкото и вода да се вкарва в язовира, тя се губи още по пътя", обясни Димов. 

В същото време стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев е отменил предвидената за днес среща с председателя на БСП Корнелия Нинова. Темата щеше да е именно кризата в Перник, а Нинова в аванс обяви, че ще предостави информация от значение за водените разследвания по повод водната криза.

В прессъобщение от прокуратурата заявиха, че причина за отменянето на срещата е заявеното от страна на Нинова намерение да проведе брифинг в Перник на тема срещата й с Гешев. 

"Прокуратурата на Република България няма да позволи да бъде използвана за постигане на политически цели и в нарушение на конституционно регламентираните й правомощия, независимо от политическия субект", се казва в позицията на държавното обвинение. 

Според министъра на околната среда Перник е единственият областен център, който не е успял да подаде проект по Оперативна програма "Околна среда". Към 2017 г. всички проекти на другите областни центрове са били реализирани. 

"След като местното ВиК докара до тук нещата, естествено, че държавата трябва да се намеси. Специфичното в случая с Перник е, че единственият ползвател на язовира е ВиК и ние получаваме информация и заявки от него. Септември месец още беше ясно, че водата ще стигне до края на годината", обобщи Нено Димов пред БНТ.

От БСП вече заявиха, че в началото на новия парламентарен сезон ще внесат вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов, а една от темите на вота ще е именно кризата в Перник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във