Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нено Димов: Битовото отопление замърсява въздуха 9 пъти повече от автомобилите

Мерките за подобряване на качеството на въздуха са насочени основно към битовото отопление, което замърсява въздуха 9 пъти повече от автомобилния транспорт. Това каза  министърът на околната среда и водите Нено Димов пред БНТ, като цитира доклада на Световната банка. Той добави и че ще се забрани продажбата на некачествени въглища от догодина.

Подмяна на уредите за отопление с алтернативен начин на отопление е един от начините в програмата за качестовото на въздуха, каза Димов. Изследването е насочено към местната власт, т.е. как ограниченият ресурс да се инвестира с максимален ефект. Той открои, че идеята е да не бъдат допускани определени въглища и брикети, които замърсяват силно въздуха.

Нискокачествените въглища и брикети трябва да не може да бъдат купувани, цената на тон ще се увеличи, но не и на килокалории, те са по-ефективни при отоплението висококачествените въглища, обясни Нено Димов.

"Ще бъдат изисквани сертификати от производителите и при съмнение ще им се правят анализи в лаборатория, която ще е държавна. Освен това държавата смята да затегне и допускането до пазара на по-неефктивни уреди за отопление на ток", обясни Димов. 

Той коментира автопарка у нас:

"Два пъти повече са закупените електромобили у нас, но отново остават много малко. Има нулева такса за тях, има проект за изграждане на инфраструктура за зареждане на електромобили, тя постепенно ще се изгради. Трябва да има ток, а за да има, трябва да развиваме енергетиката, не може да разчитаме само на възобновяеми електронни източници", обясни министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във