Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Немският чар на инвестициите

Германия е основен чуждестранен инвеститор за страната  ни с неизчерпаем потенциал, особено в IT индустрията и в автомобилостроенето.

Германските компании са надеждни инвеститори, тъй като се ангажират в дългосрочно партньорство. Парите им са разпределени равномерно по отрасли и по региони в страната, повече от половината от тях са "на зелено" - чрез създаване на дъщерна фирма или филиал, от което следва да се приеме, че германските инвеститори оценяват като привлекателни условията за бизнес в България.

По предварителни данни на БНБ за периода 1996-а - септември 2017 г. преките чуждестранни инвестиции от Германия възлизат на 2.890 млрд. евро. От Българската агенция за инвестиции пък уточняват, че около 30% от 100-те най-големи инвеститори в България са собственост на германци  или с германско участие в капитала им.

Перспективата за бъдещи инвестиции е благоприятна и се основава на интереса, проявяван от германски компании към  транспортната ни инфраструктура, а също към наши предприятия от енергетиката ни, от  въгледобива, комуналното ни стопанство. Проявяват интерес и към  телекомуникациите у нас, към химическата  промишленост, машиностроенето (вкл. и към производство на автомобилни части и детайли), към дружества от електрониката и електротехниката, хранително-вкусовата промишленост и др. отрасли.

Въпреки че два големи концерна - вестникарската група WAZ и E.on., напуснаха България преди време, в момента не се наблюдава подобна тенденция. Други германски инвеститори не кроят планове да се оттеглят  от България. Даже напротив - около 90% от компаниите, членове на Германо-българската индустриално-търговска камара, заявяват, че отново биха инвестирали в България. Подобен резултат може само да ни радва, а и е достатъчно показателен. Към момента разполагаме с данните на БНБ до ноември 2017 г., които  показват, че Германия с 68.2 млн. евро нетни преки инвестиции е на трето място като инвеститор у нас след Холандия и Швейцария.

Причините за намаляването на чуждестранните инвестиции в български обекти  са различни и не е задължително те да се свързват с изтегляне на капитал. Възможно е това да е следствие от изплащане на вътрешнофирмен кредит или  да се дължи на   отрицателен финансов резултат, или на предоставен  кредит към компанията майка. Що се отнася до германските инвестиции, не бива да забравяме, че големите германски компании вече са открили България. От тях могат да се очакват последващи инвестиции, но не и огромни постъпления. Сега на ход е малкият и средният бизнес в Германия, който, както знаем, е гръбнакът на немската икономика. Така по-скоро оттам  се очакват  нови инвестиции. 

Германия е стратегически инвеститор у нас. Тя е източникът на  някои от най-големите чуждестранни вложения. В годините на преход немски компании са инвестирали капитали в различни сфери на нашата икономика -  търговия, машиностроене, транспорт, логистика, инфраструктура и други. Сред тях откриваме имената на лидери в своите сектори, като: "Фесто България" ЕООД (Festo, автоматика, пневматика); Sparky ("Спарки Елтос", "Агромашина" ЕАД, електро-инструменти); "Грамер България" АД (Grammer, автомобилни седалки); "Линде България" ЕООД (Linde Gas, индустриални газове); "Немечек" ООД (Nemetschek AG, информационни технологии); Siemens, "Хамбергер" (Hamberger, санитарен фаянс). В областта на търговията тук са веригите Kaufland ("Кауфланд България" ЕООД), Metro ("Метро Кеш енд Кери България" ЕООД), Hit ("ХИТ Хипермаркет" ЕООД), LIDL ("Лидл България").

В най-ново време се засили  интересът към  поддоставките за бранша на автомобилостроенето, в IT-сектора, аутсорсинга и леката промишленост.

Няма точна статистика за броя на германските фирми, които имат бизнес у нас. Около 5000 от тях поддържат бизнес отношения с български партньори, а от тях над 1500 оперират на българския пазар. За периода 1990-2016 г. общата стойност на немските инвестиции в България надхвърля 3 млрд. евро.

Редица германски компании умножават вложенията си, други са все още довършват инвестиционните си начинания. А през 2018 г. се очакват поне две нови големи инвестиции у нас, обявиха от Германо-българската индустриално-търговска камара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във