Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Немската "Бер-Хелла" инвестира още 32 млн. в Божурище

Основните продукти, които предлага фирмата, са панели и уреди за обслужване и управление на автомобилни климатични инсталации.

Германската компания Behr-Hella Thermocontrol, която от три години има завод за автомобилни климатични системи в индустриалната зона в Божурище, започва разширение на производството си. Общо 31.619 млн. лв. ще бъде вложението и то ще се осъществи върху терен, собственост на инвеститора. Правителството одобри проект на Меморандум за разбирателство с "Бер-Хелла Термоконтрол" ЕООД за изпълнение на проекта за изграждане на ново производствено предприятие с цел разширяване на капацитета за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации. Това ще позволи инсталирането на петата поточна линия в завода на фирмата и ще може да удовлетвори  увеличените поръчки на  клиентите.

Проектът предвижда капацитетът на предприятието да нарасне почти два пъти и да бъдат създадени 250 нови работни места. Строителството започна през месец май и трябва да приключи през март догодина. Става дума за проект от съществено значение за бизнеса на "Бер-Хелла Термоконтрол" у нас, а и в Европа. "Решението за него е взето след внимателен анализ на дългосрочните ни перспективи тук. И затова то е много важен атестат за постиженията на BHTC България", коментира генералният мениджър на компанията Мартин Ниланд. Инвеститорът ще ползва насърчителни мерки, свързани със сроковете и предоставяне на административно обслужване от съответните администрации, като се очаква това да ускори и улесни процеса.

Заводът на "Бер-Хелла Термоконтрол" ЕООД бе първият в Икономическа зона "София-Божурище". Немците вложиха 50 млн. лв. в него, а той е единственият обект на  компанията в Източна Европа. Основните продукти, които предлага BHTC, са панели и уреди за обслужване и управление на автомобилни климатични инсталации. В момента в завода работят около 400 души, а продукцията е предназначена за марки като Mercedes-Benz, Porsche, Audi, Bentley, BMW, Bugatti, Daimler и други. Компанията си постави цел да увеличи приходите си в България до 2020 г. до 100 млн. евро.

Зад дългото (типично по немски) име "Бер-Хелла Термоконтрол" (Behr-Hella Thermocontrol - BHTC) стои германска компания с 35% пазарен дял в Европа и с 80% дял на  световния пазар. Тя е сред най-големите играчи в автомобилния отрасъл. Компанията е сравнително млада, основана е през 1999 г. в западногерманския град Липщад. Тя покрива целия процес от продуктовия дизайн до производството на цялостната система за климатичен контрол.

За разлика от конкурентите в сектора за автомобилни компоненти, които залагат на евтин труд, предприятието на BHTC разполага и с развоен център. В него вече са наети 50 инженери, които работят директно за проекти на централата в Липщад. Планира се броят на заетите в развойния център постепенно да достигне сто души. Идеята е те да започнат да работят и по проекти, които директно ще се реализират в завода в Божурище.

Facebook logo
Бъдете с нас и във