Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Немска фирма ще строи завод за преработка на отпадъци край Шумен

Ако заводът се осъществи, огромните количества отпадък ще се преработват и от тях ще се получават полезни за бита материали за отопление (пелети), електричество, топлоенергия.

Заводът за преработка на отпадъци няма да замърсява околната среда и ще отговаря на всички законови изисквания. Това съобщиха от пресцентъра на община Шумен, цитирайки кмета Любомир Христов. Още в началото на първия мандат са започнали проучванията относно възможностите за изграждане на такъв завод. През 2016-а година е получено предложение от немска фирма, която е закупила земя и смята да строи такова съоръжение. "Ако това се осъществи, огромните количества отпадък няма  да се трупат на сметището. Те ще се преработват и от тях ще се получават полезни за бита материали за отопление (пелети), електричество, топлоенергия", обясни кметът Христов.

Няма да започне изграждането на завод за преработка на битови отпадъци край квартал Дивдядово, без да сме сигурни 100%, че няма да вреди на околната среда, категоричен е кметът. До две седмици инвеститорите ще дойдат в Шумен и ще представят технологията, по която ще се работи. Ще се чуе и мнението на експертите, макар че тя вече е била представена в екологичното министерство и е оценена много високо. Кметът заяви, че е договорено фирмата да приема отпадъците от община Шумен напълно безплатно.

Специалистите отдавна алармират, че депонирането е един от най-вредните начини за третиране на отпадъците, опасен както за здравето на хората, така и за околната среда. Заместник-кметът по строителство и екология Боян Тодоров в общината съобщи, че капацитетът на завода е 105 000 тона. Заводът ще се реализира на два етапа. В първия етап на проекта ще бъдат вложени 30 млн. евро. и се предвижда изграждане на линия за производство на пелети, които ще се изнасят за Германия. Във втория етап, след проучване на пазара на електроенергия, ще бъдат изградени когенератори за производство на ток.

"Сега е моментът, в който да се вземе решение и да се предприемат действия, тъй като срокът на депото край Дивдядово изтича. Ако не бъде изграден завод за преработка на отпадъци до 6-7 години, ще има криза за сметта, защото ще бъде изчерпан капацитетът на регионалното депо", посочи още Тодоров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във