Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нелоялните търговски практики на пазара надхвърлят 70%, алармира асоциация

Националната асоциация за защита на потребителите алармира, че през последните две седмици нейни експерти са констатирали, че нелоялните търговски практики на пазара надхвърлят 70%.

"Проблемите вече пълзят навсякъде, като започнем от обявяването на цените и преминем през ателиета за услуги и сервизи. Направихме няколко наблюдения и анкети, при които констатирахме следното – в анкетата за ремонтни дейности на всеки 10 случая само един е безпроблемен. Това важи изцяло за столицата", твърдят експертите.

Проверката на ценоразписите в заведенията за хранене в Бургас и Варна показаха, че на всеки 10 заведения в 7 липсват грамажите на предлаганото меню. При изследването на промоционалните брошури те установили, че от 10, 8 заблуждават потребителите. В 75% от случаите при обявяването на цените отсъства цената за единица мярка.

"На фона на това критично състояние на пазара будят безпокойствие ръководенето и действията на Комисия за защита на потребителите. Вместо инспекторите да глобяват търговците, те ще консултират потребителите и ще проучват техните потребности.  КЗП не е търговско дружество за да прави маркетинг на пазарите, нито е адвокатска кантора да консултира, това е контролен орган, който трябва да санкционира нарушителите", обясниха от НАЗП.

По информация на КЗП при 380 сигнала на потребителите във връзка с рекламации, инспекторите не са съставили нито един акт за тези нарушения, а са се молили на търговците да приемат рекламациите.

"На фона на ежедневните измами на търговците и заобикалящата ни действителност със стоки ментета буди недоумение факта, че за 3 месеца в Централна България по силата на 11 закона са открити само 100 нарушения. КЗП признава, че потребителите имат ежедневни пазарни проблеми и открива приемни, но НЕ санкционира нарушителите, пораждащи тези проблеми", обясняват от асоциацията. 

Експертите твърдят, ако не бъде променена изцяло организацията и подхода на работа на КЗП към пазарните проблеми, ще сезират Европейската комисия за това, че по документи има контролен орган, а практически той не работи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във