Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Некачественият софтуер причинява финансови щети

Качеството на софтуера е важно за сигурността му и оказва важно влияние върху имиджа и доверието на компанията, която го използва. Това отбеляза професор от университета в Далас, които е и директор на център за тестване на софтуер, по време на Форум за киберсигурност, организиран в Софийския университет.

Уонг изтъкна, че 5-6% от брутния вътрешен продукт се губят заради качеството на софтуера. "Това означава, че заплахите се виждат в липсата на сигурност при определени приложения на софтуера, например в банковата сфера или в транспорта. Може да си мислите, че щетите ще са в една област, но това може да засегне много хора. Некачественият софтуер може да доведе до засягане на милиони животи и финансови щети", поясни професорът важността на качествения софтуер. По повод теча на лични данни от данъчните у нас и липсата на тестове за уязвимос, Уонг подчерта, че доста трудно биха могли да бъдат събрани данните и е необходимо наличието на обща представа за последиците при лошо работещи системи върху икономиката.

Форумът за киберсигурност събира инженери от индустрията, учени от академичните среди и студенти от САЩ, Хонконг, Австрия, Франция, Германия, Австралия, Китай и др., за да демонстрират своите последни резултати и най-добрите и ефективни техники за развитие на качествени, сигурни и надеждни системи. В тазгодишното издание участват 250 изследователи, представители на близо 15 държави от целия свят, предаде БНР. По време на конференцията ще се организират софтуерно състезание за студенти за тестване и откриване на пропуски в сигурността и обучение от водещи специалисти в сферата на киберсигурността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във