Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НЕКА МИ НАРЕДЯТ ДА ПУБЛИКУВАМ ФИРМИТЕ С ПРОЕКТИ ПО САПАРД

Г-н Тадаръков, какъв е проблемът в агенция САПАРД?
- Проблемът е извън агенцията. Ако имаше съмнения към нашата служба, одиторите щяха да дойдат още сега, а те ще направят проверките си едва през май, както бе предварително уточнено.
След като се заговори за спрените пари по втората мярка от предприсъединителната програма, правите ли някакви вътрешни проверки във фонд Земеделие?
- Това е един тежък и сложен процес, при който системата трябва да провери 79-те хиляди заявители за субсидии по преките плащания на земеделските стопани. Започнахме с част от това, което сме открили. Поетапно ще предоставим информация. Добре е да искате от парламента да нареди на Държавен фонд Земеделие да извади в публичното пространство всички 3509 проекта по САПАРД с консултантските фирми по тях. Дадох този списък и той стои в Комисията по борба с корупцията. Искайте някой да ми разреши да публикувам всичките фирми, защитили проекти по САПАРД - колко лева субсидии са получили до последната стотинка. Въпрос на часове е да го представя в публичното пространство, но за това самоинициатива няма да направя.
Нямате ли право да го направите?
- Не, аз не съм разследващ орган, а само контролиращ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във