Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НЕК ЩЕ ПРЕГОВАРЯ С ЕЛЕКТРАБЕЛ И RWE ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ

Съветът на директорите на Националната електрическа компания одобри белгийската компания Електрабел (Electrabel), собственост на Suez, и германската RWE Power като кандидатите, с които ще продължи да преговаря при избора на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене. Пресцентърът на НЕК уточни, че решението е взето на 10 март. Съобщено бе още, че оценката на кандидатите е направена на база на премията, която предлагат на НЕК за организацията на работата по проекта до момента проект.
През втората фаза на процедурата двете компании ще получат информационен меморандум по проекта и ще могат да направят правен и технико-икономически анализ, след което трябва да подадат окончателни оферти. Според условията на конкурса стратегическите инвеститори ще придобият общо до 49% от акциите на проектната компания. Предвижда се още НЕК да им предложи дългосрочен договор за изкупуване на енергията от новата централа.
Единадесет компании изявиха желание да участват в процедурата за избор на стратегически инвеститор, но НЕК ги раздели в две групи. Чешката CEZ, Eлектрисите дьо Франс, немската E.ON, Eлектрабел, италианската Енел и RWE бяха в първата група. Изброените компании искат да придобият директно или чрез консорциум до 49% от проектната компания за АЕЦ Белене и те бяха поканени да подадат оферти. От тях само френската компания не го стори. Ендеса, EGL, Кумерио мед и ATEL, които оформиха втората група, заявиха, че се интересуват от по-малки пакети (до 25% от акциите).

Facebook logo
Бъдете с нас и във