Банкеръ Weekly

сметки

НЕК отметна още един арбитраж

В КЕВР сигурно вече не умуват дали да прекратят процедурата за отнемане лиценза на ЕВН

След споразумението с "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене" Националната електрическа компания (НЕК) успя да уреди през седмицата и друг ключов арбитраж - с дъщерното дружество на австрийската фирма ЕВН у нас. От електроразпределението информираха, че на 13 февруари е подписан протокол, с който компаниите се съгласяват да погасят взаимни задължения чрез прихващане съгласно Закона за задълженията и договорите. В документа се цитира решение на  Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата, което определя използваното от ЕВН прихващане за погасяване на задължения като валидно. Най-вероятно на плюс от цялата работа ще са австрийците, тъй като от официалното съобщение, качено на тяхната интернет страница, се разбира, че уреждането на спора ще повиши нетните им резултати с 38 млн. евро през следващото тримесечие на фискалната година. 

Колкото до възникналите разминавания, те започнаха през юли 2012-а по време на управлението на ГЕРБ. Тогава ДКЕВР промени методиката, по която НЕК компенсираше електроснабдителните предприятия. Новият механизъм избегна увеличаването на цените за крайните потребители, давайки право на държавната компания да не възстановява пълния размер на сумите, които ЕРП-тата трябва да получават за изкупената от тях "зелена" енергия. Логично, методиката бе оспорена пред Върховния административен съд и през ноември 2013-а той я отмени. Но докато действаше, ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" на практика субсидираха със собствени средства НЕК за извършени разходи. Най-остро това се усети в дружеството на австрийците, защото в Югоизточна България бяха включени над 800 мегавата фотоволтаични паркове.

Според изявленията на представители на ЕВН, докато е действала методиката, те са финансирали електрическата компания с 248 млн. лв. и затова от март до юни 2013-а са си прихванали общо 104 млн. лева. Прихващането като способ за погасяване на взаимнодължими вземания е законна търговска практика, използва се в цял свят, и е предвидена и в българското законодателство, изтъкваха още те. Но дошлият на смяна кабинет "Орешарски" реши да действа по друг начин. През март 2014-а по време на семинар в Боровец, където трябваше да се затегнат редиците на управляващата коалиция, тогавашният министър на енергетиката Драгомир Стойнев заяви: "Електроразпределителните предприятия са извършили огромно нарушение. По време на управлението на ГЕРБ е създадена методика за компенсиране на изкупуването на зелената енергия, която обаче е паднала в съда. Но магистратите не казват как ЕРП-тата трябва да бъдат компенсирани, а те на своя глава решават да се компенсират, като не плащат дължимото на Националната електрическа компания. Задълженията им възлизат на 318 млн. лева. Тези пари са необходими за системата, защото трябва да се разплатим и с всички производители на електроенергия - тук включвам и ТЕЦ-овете, и миньорите, а това води до дисбаланс в системата. Енергийната система е част от националната сигурност. Така че аз приемам действията на ЕРП-тата като удар върху националната сигурност".

Министърът призова енергийния регулатор да вземе мерки. И уж независимата институция, ръководена по онова време от Боян Боев, бързо се включи в акцията. Първо глоби собствениците на трите ЕРП-та с по 1 млн. лв. заради установени в хода на проведен по-рано одит административни нарушения. Какви конкретно са те, никой не благоволи да обясни. Междувременно излезе на бял свят, че задълженията на енергодружествата вече са набъбнали до общо 347.6 млн. лв., като ЕВН дължи 216. 6 млн. лв., ЧЕЗ - 67.3 млн. лв., а "Енерго про"- 63.7 млн. лева.  Малко по-късно регулаторът откри и процедури за отнемане на лицензите за извършване на "обществено снабдяване с електрическа енергия", издадени на "ЕВН България Електроснабдяване", "ЧЕЗ Електро България" и "Енерго про продажби". Мотивът бе чл.59, ал.1, т.2 от Закона за енергетиката, който гласи, че "комисията, след писмено предупреждение с определен срок, отнема лицензията, когато лицензиантът не изпълнява или нарушава задълженията си по издадената лицензия".

Още тогава юристи твърдяха, че е странно един чисто търговски спор да се превръща в регулаторен проблем, особено пък след като огромна вина за него носи именно енергийният регулатор. И времето доказа тяхната правота. През октомври миналата година дойде вестта, че НЕК е загубила заведените от нея арбитражни дела срещу доставчиците на ток. Така единственият разумен ход остана извънсъдебното споразумение, което вече е факт. В ЕВН смятат, че с уреждането на отношенията и отпадането на претенциите към тях от страна на НЕК, отпада и основанието на КЕВР да продължи производството по отнемането на лицензията им.

Очакванията са постигнатото извънсъдебно споразумение да бъде взето предвид и при разглеждането на заведения от ЕВН още през юли 2013-а иск срещу България пред международен арбитраж във Вашингтон. Фирмата претендира за парично обезщетение от 600 млн. евро заради загуби, претърпени от законодателни промени и регулаторните решения в енергийния сектор у нас.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във