Банкеръ Daily

Управление и бизнес

НЕК и "Атомстройекспорт" са подписали договор за съхранение на оборудването за "Белене"

Националната електрическа компания и руската "Атомстройекспорт" са подписали договор за съхранение на доставеното оборудване за АЕЦ "Белене". Това съобщи изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев пред БНР.

"Преди около повече от три месеца ние обявихме процедура. Вече процедурата приключи. Сега след 14-дневен срок договорът ще влезе в сила. Цялата дейност по консервацията и преконсервацията ще се изпълнява от наши служители, но ще бъдат под надзора на заводите-производители, представители на "Атомстройекспорт". Договорът е сключен за пет години с евентуална опция да продължаваме още в зависимост от това, което ни е нужно, но се надяваме, че до тогава вече ще имаме избран стратегически инвеститор и вече ще прехвърлим всички договори на него", коментира Илиев.

Той подчерта, че НЕК и АЕЦ "Козлодуй" са сключили договор за продажбата на ротора от предишното оборудване, предвидено за централата в Белене. Роторът бе собственост на НЕК и от доста време двете дружества водеха разговори за възможността да бъде продаден и използван в работещата ни централа. Роторът ще бъде използван на 5-и блок на централата, за да бъде увеличена мощността му до 104 процента. 

През октомври енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че до края на тази година България планира да обяви нова процедура за строителството на АЕЦ „Белене“. През май пък руският президент Владимир Путин каза, че  Русия е готова да се върне към проекта за строителството на АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип, ако София вземе решение за изграждането на атомната централа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във