Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Неизрядните лаборатории за изследване на COVID-19 са под 10%

Под 10% е броят на нарушенията, установени от Националната агенция по приходите в лабораториите, в които се правят тестове за коронавирус. Говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни, че приблизително половината от тях са за неиздаване на касов бон. 

Припомняме, че данъчните инспектори започнаха поредица от проверки в лицензираните медицински лаборатории, които извършват тестове за COVID-19, заради множеството сигнали, подадени от граждани през последните дни за неиздаване на фискални бонове при заплащане на изследванията.

„Не можем да стигнем до заключението, че има някакво грубо нарушаване на данъчните изисквания, а всъщност поводът за тези проверки е един значително нараснал обем от сигнали от потребители на тези лабораторни услуги. Причината е съвсем очевидна – пътуването до Гърция, при което е задължително представянето на негативен PCR тест. Който струва немалко“, коментира пред БНР Бъчваров. 

Ръководителите на лабораториите вече са информирани от НАП за увеличаването на сигналите и ангажиментите им да отчитат продажбите с касови бележки, както и за предвидените в законодателството санкции. 

Неиздаването на касова бележка може да доведе до две последици: глоба до 2000 лв. и запечатване на търговския обект до един месец, припомни Бъчваров. 

Цените на PСR тестове варират от 100 до 130 лева, а на бързите са около 30 лева. PСR тестът може да се направи от 3 – 5 дни след контакт с доказано болен или при първа прояви на клинични симптоми. Той се прави от гърлен и носен секрет, а резултатът излиза в рамките на 24 до 48 часа. Сигурността е над 90%.

Сигнали за данъчни нарушения, като неиздаване на касови бележки, могат да се подават в работно време на телефона на Информационния център на НАП: 0700 18 700, на цената на градски разговор от стационарен телефон и според тарифите на съответния мобилен оператор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във