Банкеръ Daily

"Независимая газета":

Неизбежно е включването на България към "Турски поток"

България е готова да приеме втората тръба от "Турски поток" и брои дните до момента, когато ще се нареди сред газовите хъбове на Европа. "Турски поток" неизбежно ще стане български", пише руското издание "Независимая газета"

Страната откри нова отсечка от транзитния газопровод, разчитайки на газ от Турция, Азербайджан и Русия. Представители на Европейската комисия подкрепиха на думи плановете на София, припомня вестникът.

Русия изобщо не е имала друг вариант, освен да обърне втората тръба от "Турски поток" към България, коментират руски енергийни експерти. 

"Ако говорим, че "Турски поток" ще влезе в съществуващата вече газотранспортна система на България просто в реверсен режим, това е неизбежност. Ако пък говорим, че трябва да има някакъв допълнителен маршрут, който да влезе през морето директно в България, засега изобщо не става дума за това", казва източник на изданието, цитирано от БТА.

Енергийните експерти в Москва вече коментират и възможна връзка между България и Сърбия.

"Независимая газета" отбелязва обаче, че все още съществуват политически рискове при енергийните проекти между София и Москва. "Има риск България рязко да смени позицията си при евентуална обща смяна на нагласите в ЕС", твърдят руските анализатори, изтъквайки натиск от САЩ върху Европа.

Ако напрежението нарасне, властите на ЕС може да жертват интересите на България в името на европейските, твърдят експертите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във