Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НЕЙКОВ ОБЕЩА 50 МЛН. ДОЛАРА ОТ ИМЕТО НА СВЕТОВНАТА БАНКА

За да заработи Социално-инвестиционният фонд (СИФ), учреден със закон на 3 април 2001 г., са нужни 50 млн. щ. долара. Затова Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е внесло предложение в правителството да поиска тези пари назаем от Световната банка, заяви по повод общото събрание на СИФ на 13 юни министър Иван Нейков. Това е само част от финансирането, което ще получи фондът, който работи у нас от 1998 г. чрез своя пилотен проект - Фонд за регионална инициатива (ФРИ).
На 13 юни бе избран и управителният съвет на СИФ. Той се състои от 12 членове - по четирима представители на МТСП, по двама от синдикатите (КНСБ и КТ Подкрепа), по един представител на Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Съюза за стопанска инициатива на гражданите. Предстои да се създадат правилници за дейността на фонда. Специален гост на общото събрание беше Томас О'Брайън, постоянен представител на Световната банка за България. С него министър Нейков е разговарял за кредитиране на фонда с 50 млн. щ. долара. Точните параметри по очаквания заем все още не са известни, но те няма да са по-различни от традиционно отпусканите от Световната банка. Срокът за изплащане ще бъде 20 години, от които пет години гратисен период и нисък лихвен процент, заяви Томас О'Брайън. Парите ще бъдат за инвестиране в общини с висок процент на безработица и етнически малцинства, за развитие на малки и средни предприятия, работещи в тези региони. Това са основните цели на ФРИ, който до май 2001 г. е финансирал 225 проекта на обща стойност над 30 млн. лв., като е разполагал с близо 45 млн. лева. Инвестициите са усвоени предимно от секторите здравеопазване (23%), водоснабдяване (22%), канализация (16%), образование (14%) и пътища (11%).
ФРИ работи предимно на общинско и регионално ниво в Северозападна и Югозападна България поради големия брой проекти в тази част на страната. Фондът ще продължи да финансира проекти с такава насоченост, като специално внимание ще се обърне на малките и средните предприятия от производствената сфера. Досега ФРИ подпомагаше производителите и чрез специална кредитно-гаранционна схема, по която разполагаше с 600 000 лева, предоставени от Американския инвестиционен фонд (USAID). Този модел на финансиране ще бъде използван и от СИФ.
Парите по USAID са били разпределени наполовина между Разград и Габрово. Постигнатите резултати към май 2001 г. са 10 гарантирани заема в Разград и 45 разкрити работни места. ФРИ работи в двете общини съвместно с Банка ДСК - клон Разград, и ЦКБ - клон Габрово. Банките отпускат средствата на предприятията при 10% лихва за 3 години, с гратисен период от една година. Необходимото обезпечение по кредита е 140%, като 100% се гарантират с придобитите активи и 40% с недвижима собственост. Банките не поемат никакви рискове, защото средствата по заема се гарантират 100% (главница+лихви) от ФРИ, заяви специално за в.БАНКЕРЪ Благовест Георгиев, изпълнителен директор на фонда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във