Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Неяснотите около Брексит създават несигурност за гражданите и фирмите

Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс разговаря с кмета на Пловдив Здравко Димитров за политиката на отвореност и подкрепа както за британските граждани, които са избрали да живеят тук, така и за българските граждани във Великобритания.

Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс е направила официално работно посещение в Пловдив и е имала поредица от срещи с бизнес организации, британски граждани, студенти и ученици, съобщиха от пресцентъра на общината. Събитието е посветенo на 140-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Великобритания. "За един ден посолството ще оперира извън столицата и ще реализираме на практика дейността му във Вашия град", е казала Ема Хопкинс. Според нея "важна е тази политика на отвореност и подкрепа особено за британските граждани, които са избрали да живеят тук и които по силата на подписано споразумение между ЕС и Великобритания запазват правото си на пребиваване, здравеопазване, пенсии, както и българските граждани във Великобритания."

Пловдив е уникален град, който предоставя много възможности за бизнес, развитие и просперитет, е отговорът на кмета Здравко Димитров. Пловдив е един от най-бързоразвиващите се икономически градове. Само в "Тракия икономическа зона" работят над 180 големи компании и това поражда редица предизвикателства пред общината. Голяма част от приоритетите са свързани с преодоляване на предизвикателствата от бързото разрастване на града. Това налага изграждането на нови училища и детски градини, подобряване качеството на здравеопазването, решаване на проблемите с натоварения трафик, подобряване качеството на въздуха и питейната вода. За гражданите е важно Пловдив да продължи да подкрепя културата и опазването на археологията, с която много се гордеят.

Кметът се надява бизнесът да подкрепи процеса, като създават условия не само за работа, но и да провеждат социални и образователни политики в рамките на самите индустриални зони. "Трябва да сме обединени при реализацията на добрите решения за Пловдив, още повече че ще има нови важни проекти за града, а и предстои нов програмен период."

За нейно превъзходителство Ема Хопкинс Пловдив е специален град, град на развитието, в който опитът на британския бизнес е положителен. Тя е съобщила, че започва активна работа с британските граждани в България, свързана с Брекзит и промените, които предстоят.

Кметът Здравко Димитров е заявил готовност общинската администрация да съдейства, където е възможно, за преодоляване на негативните последствия за гражданите заради излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Важно е да задържим интереса на чуждестранните студенти, които учат в Медицинския университет, тук е съществена ролята и на британското училище, което отвори врати наскоро. Според заместник-кметът Стефан Стоянов няколко британски компании се развиват много добре, повишавайки заплатите на своите служителите, както и стандарта на живот. А по този начин България излиза от руслото на евтина дестинация за производство и се увеличава търговския обмен. От общината са изразили готовност за по-тесни взаимоотношения между британското посолство и за подпомагане на търговията и връзките между Пловдив и Великобритания.

Обединеното кралство е важен търговско-икономически партньор за България и британските инвеститори са високо ценени у нас. Стокообменът между двете страни нараства устойчиво. В последните девет години той върви нагоре и дори през 2015 г. прескочи сумата  един милиард евро. През 2018 година двете страни са  обменили стоки за над 1.19 млрд. евро. Великобритания заема 11-о място в нашия износ и е на 18-о място във вноса. Търговското салдо между двете страни е положително, с изключение на 2017-а. За шестте месеца на миналата година стокообменът е на стойност 577 млн. евро, като прогнозите са отново да премине границата от един милиард евро.

Сред 100-те най-големи фирми с участие на чуждестранни инвеститори в България са дружествата: "Уилям Хюз България" ООД - в областта на метални изделия, конструкции и профили (William Hughes), "Шел България" ЕАД - търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (Shell), "Импириъл Табако България" ЕООД - търговия на едро с тютюневи изделия (Imperial Tobacco Group Plc) са с участие на инвеститори от Великобритания (по данни на БАИ).

Едно от най-честите оплаквания на британските фирми, развиващи бизнес в България, е бавното правосъдие. А забавянето на делата се отразявало на сделките с инвеститори. Другото оплакване на предприемачите било, че нашето законодателство се мени твърде бързо. Друга сфера, която често създава проблеми, е тази с обществените поръчки. Затова неведнъж послоник Ема Хопкинс е препоръчвала по-голям контрол над процедурите и дейностите, свързани с тях. Необходимо е да се предоставят и електронни услуги. С подобряването на имиджа на България ще бъдат привлечени повече британски инвестиции в страната и ще се увеличи експортът към Великобритания, отбелязват хората от Британско-българската бизнес асоциация (BBBA). Проблемът е, че малките и средните фирми на Острова или не знаят нищо за България, или имат лошо отношение.

Неяснотите около Брексит също създават несигурност все още в дейността на компаниите у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във