Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Неясни срокове спъват завършването на цялата магистрала към Сърбия

Държавата няма прогнозен срок за завършването на цялата магистрала "Европа", свързваща ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път. 

Това става ясно от последното съобщение на Агенция "Пътна инфраструктура", според което тепърва се изготвя техническият проект за 16-километровия участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента.

За сравнение още през ноември 2019 г. Сърбия приключи строителството на магистралата между Белград и границата с България. Аутобанът е с дължина 87 километра. 

Добрите новини в случая са, че в началото на ноември ще е готов участък от АМ „Европа“ между Драгоман и Сливница, което е близо половин година по-рано от предвиденото по договор. Строителните работи на 17-километровия участък са изпълнени на 95%, като очакванията са в първите дни на следващия месец да бъде пуснато движението по новоизградения участък.

Строителните дейности по модернизацията започнаха през май миналата година. Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет. Изпълнител е „ГБС Инфраструктурно строителство“ и по договор срокът за изпълнение е април 2021 г.

Другият участък, по който се работи в момента, е от ГКПП „Калотина“ до Драгоман. Той е с дължина14,5 км и строителните дейности на него започнаха през февруари 2020 година. Този участък се строи от обединението "Страбаг БПА", в което влизат "Щрабаг" ЕАД, "Страбаг" и "Битуминабмб-България".  Те спечелиха с цена от 165 млн. лв. с ДДС и срок за изпълнение 852 календарни дни. И по този участък се получи значително забавяне, след като договорът със строителните фирми бе сключен още през 2018 година. 

Магистрала "Европа" е по направлението Лондон – Будапеща – Белград – София – Пловдив – Истанбул – Калкута и се оценява като най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток. Участъкът ГКПП „Калотина” – София осигурява връзка към трансевропейски коридор „Ориент/Източно Средиземноморски”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във