Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Неясната ситуация не спира фирмите с идеи

S 250 e2c9ddb4 9b16 4358 8b20 f883944f267e

Няма как всяка история днес да не се свързва с ковид ситуацията - и успешните, и другите. В същото време огромната неизвестност около разпространението на пандемията накара фирмите да действат, макар и понякога на сляпо, и да реорганизират производството или да прекрояват планове и проекти, за да се съобразят с клиентите, след като не знаеха какво ще се случва. 

 

Очевидно всички разбраха, че е по-добре да работят, отколкото да преустановяват производството с цел предпазване от заразяване. Но при някои компании събитията просто бяха ускорени от случващото се у нас и по света.

Преди дни министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи сертификат за инвестиции клас "А" на "КЦМ 2000 Груп" край Пловдив. Става въпрос за

начинанието "Технологично интегриране на КЦМ",

чиято стойността - 130 млн. лв. - първо място сред сертифицираните проекти за 2020 година. Парите вече са осигурени чрез кредит от Европейската инвестиционна банка.

С проекта ще се оптимизира производството на метали чрез интегриране на екологично безопасни технологии. Ще се увеличи производството на олово и цинк, но чрез нарастване дела на рециклирани отпадъци. Предвижда се изграждане и експлоатация на изцяло нови инсталации, които ще заменят действащите "аналогични" мощности. Продуктовата гама ще бъде разнообразена с най-малко три метала, а новата електролиза - чрез автоматизация и дигитализация на технологичните процеси - ще намалим до минимум ръчния труд и разхода на електроенергия.

Канадската ĸoмпaния

"Дънди Прешъс Метълс",

която добива злато у нас край Челопеч и Крумовград, води преговори за разширяване дейността в България. 

Тя щe инвecтиpa дo 5.4 млн. дoлapa (8.9 млн. лв.), зa дa пpидoбиe дял oт дpyгa ĸaнaдcĸa ĸoмпaния cъc cъщия пpeдмeт нa дeйнocт в Бългapия - Vеlосіtу Міnеrаlѕ. Taзи договорка е скрепена с инвecтициoннo cпopaзyмeниe мeждy двeтe ĸoмпaнии, съобщиха канадците. Cлeд финализиране на cдeлĸaтa "Дънди" ще стане собственик на 9.99% oт oбиĸнoвeните aĸции нa Vеlосіtу. За целта обаче се чака oдoбpeнието на бopcoвия oпepaтop в Kaнaдa - ТЅХ Vеnturе Ехсhаngе. 

Velocity Minerals е специализарана в проучване и дoбив на злато в Източна Европа. У нас работи в югoизтoчнaтa чacт на страната. Фирмата е мажоритарен собственик на компанията, която контролира златното находище „Розино“ - нa oĸoлo 40 ĸм oт pyдниĸa „Aдa тeпe“ нa "Дънди". По няколко проекта е партньор и с „Горубсо – Кърджали“.

Velocity Minerals има планове да тъpcи злaтo в oщe eднo нaxoдищe у нас – „Иглиĸa“, на територията на oбщинитe Бoляpoвo и Eлxoвo.

Една от водещите транспортни фирми у нас -

"Дискордия" АД,

е сред печелившите в условията на пандемия. Разширяването на дейността по международен товарен транспорт изисква купуването на нови камиони. В "нашия" случай това означава попълване на автопарка със 100 машини от най-ново поколение. 

През 2019 г. Христо Христов - изпълнителен директор на фирмата, съобщи, че през следващите пет години "Дискордия" планира да увеличи автопарка си до 1130 камиона. Явно обаче корона ситуацията наложи забавяне на темповете...

"Булгартабак холдинг" АД,

който вече няма нищо общо с тютюна и с производството на цигари, ще се освободи и от последните си две фабрики, напомнящи за славното му минало.

Компанията е мажоритарен акционер в "Хасково – Табак" АД (в ликвидация) с дял от 93.25% от капитала на дружеството и в "Шумен – Табак" АД - с 85.60% от акциите с право на глас.

"Хасково – Табак“ АД не извършва търговска дейност и е в процедура по ликвидация, но продължава да притежава материални активи – терени, производствени сгради и складове. Положението на „Шумен – Табак“ АД е също - не извършва търговска дейност, свързана с производството на тютюни и тютюневи изделия, но притежава материални активи – основно терени, производствени сгради и складове.

Тези две фирми, заедно с недвижим имот в Асеновград (с площ от 105 дка и складовата база) ще бъдат продадени на "Благоевград – БТ" АД. Тоест - холдингът, който притежава 97.36% от акциите на благоевградското дружество, ще ги продаде... на себе си.

Според мениджърите на компанията майка, управлението и поддържането на тези активи изисква финансов ресурс, поради което с планираната сделка (продажба на мажоритарния пакет акции) щяло да се оптимизира управлението на активите и разходите в тези дружества. А преминаването на двете дъщерни дружества под конторола на друго дъщерно на "Булгартабак - Холдинг" АД, било част от стратегията на икономическа група "Булгартабак” за синергията между компаниите и преминаването на холдинговата структура от хоризонтална във вертикална.

Така компанията майка щяла да "забрави" за част от задълженията си, свързани с контрола върху дейността на „Хасково– Табак“ АД и "Шумен – Табак" АД, и да намали административните си разходи. А пък „Благоевград-БТ“ АД щяло по-ефективно да контролира управлението на активите на тези две фирми.

Собствениците на

"Портови флот 99" АД - Варна

решиха да поемат свежа глътка борсов въздух.

На 23 ноември целият капитал на дружеството - 2.008 млн. лв., разпределен в обикновени, поименни, безналични и свободно прехвърляеми акции с номинална стойност от по 1 лв., бе "качен" за търговия на "Българска фондова борса" АД.

"Портови флот 99" АД е компания, специализирана в областта на маневрените и буксирните услуги на кораби в акваторията на пристанище Варна. Тя поддържа партньорски отношения с над 70 корабни агенции, корабособственици, кораборемонтни и корабостроителни предприятия. Очакванията са, че собствениците са избрали подходящия момент да листват "златната кокошка" на борсата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във