Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НЕФТОХИМ РАДВА ЛУКОЙЛ

Закупуването и модернизацията на бургаската рафинерия Нефтохим е един от най-успешните задгранични проекти на руската нефтена компания ЛУКойл. Това обяви вицепрезидентът й Леонид Федун на пресконференция в София. Федун е у нас за традиционното годишно представяне на задграничните инвестиционни проекти на ЛУКойл. Самото представяне се проведе на 17 и 18 април в столицата и Бургас. Освен ръководители на компанията на него присъстваха и представители на 23 водещи международни финансови институции и консултантски къщи като Дойче банк, Мерил Линч, Джей Пи Морган, Ей Би Ен АМРО, Морган Стенли, Ай Ен Джи Беърингс, Соломон Смит Барни, ЕБВР и др.
Над 1.3 млрд. щ. долара е общият оборот на бургаската рафинерия през 2000 г., подчерта Федун. Чистата печалба възлиза на 54 млн. щ. долара, а натоварването на мощностите се е увеличило в сравнение с 1999 г. с 20% и скоро комбинатът ще достигне пълния си капацитет - 7 млн. тона преработен суров нефт годишно. До края на 2000 г. са изплатени над 140 млн. щ. долара от наследените задължения на рафинерията. За реконструкция и модернизация са инвестирани 39.8 млн. долара, а през 2001-а за същите цели ще бъдат вложени 51 млн. щ. долара. Леонид Федун уточни, че тази обща сума от 90 млн. щ. долара е част от инвестиционната програма на Нефтохим, чиято стойност е 268 млн. долара.
Като изненада прозвуча съобщението на вицепрезидента на ЛУКойл, че от средата на май бургаският комбинат ще изнася за американската верига бензиностанции Гети по 50 хил. т нискооктанов бензин месечно. Преди близо година ЛУКойл закупи от американския мултимилиардер Жан Пол Гети (най-богатия човек в света през 70-те години на миналия век) верига от 1300 бензиностанции. Интересното е, че руската компания придоби само бензиностанциите, без терените, върху които са построени, защото за тях се плаща висок наем.
ЛУКойл се надява значително да повиши ефективността и печалбата на веригата след подписаното споразумение с Бритиш петролиум - Амоко. На практика този договор представлява бартер: добиваният от Би Пи - Амоко нефт в Северна Америка да се доставя на ЛУКойл за зареждане на 1300-те бензиностанции, а ЛУКойл да осигурява определено количество от добивания в Русия нефт на англо-американската компания. Тя ще го преработва и с него ще зарежда своята верига от бензиностанции в Русия.
Според Федун българският нискооктанов бензин ще отговаря на най-строгите критерии за качеството в света, каквито са американските. Освен това до средата на 2005 ЛУКойл ще изгради в България около 120-130 бензиностанции и ще създаде над 1500 работни места. Всеки търговски комплекс на компанията ще внася в бюджета над 1.2 млн. лв. данъци годишно.
Очакваната консолидирана чиста печалба от дейността на ЛУКойл по света за 2001 г. е около 3 млрд. щ. долара. За миналата година ЛУКойл е обявила най-високия дивидент в Русия - по 2.08 щ. долара за привилегирована акция, която в момента се търгува на международните борси по 11 щ. долара. За обикновените акции дивидентът е 0.28 щ. долара на акция.
Валентин Златев, генерален директор на ЛУКойл България и председател на управителния съвет на ЛУКойл Нефтохим Бургас, представи приоритетната задача на компанията у нас - спирането на огромните кражби на горива от продуктопровода Бургас - Ихтиман, както и от самата рафинерия. Златев за пореден път призова държавните органи да се намесят и помогнат за решаването на проблема на фирма, която е порядъчен данъкоплатец и голям инвеститор. Както бе констатирано, независимо от многото задържани нарушители засега съдебната система не е осъдила нито един от тях.
По предварителни данни след продажбата на преференциални акции от ЛУКойл Нефтохим руснаците ще придобият над 70% от капитала на бургаската рафинерия. Осведомени твърдят, че нейното ръководство е финансирало работници да купят около 1.66 млн. акции от общо 2.03 млн., обявени за продажба и представляващи 15% от капитала на дружеството. Това му е струвало около 8 млн. компенсационни бона, издавани като обезщетение на бивши собственици на земеделски земи, и 3.44 млн. лева. Съгласно договорите, сключени между комбината и неговите служители, книжата трябва да се прехвърлят по-късно на посочен от ръководството инвеститор. Операцията обаче може да се осъществи най-рано след месец. Причината е в процедурата по издаването на депозитарните разписки на работниците. Агенцията за приватизация (АП) е разпратила писма до поземлените комисии, емитирали боновете, да потвърдят тяхната истинност. Едва след това АП ще може да уведоми Централния депозитар за извършената продажба и ще бъдат издадени депозитарните разписки за приватизираните акции.
Изчисленията показват, че със собствени пари работещите в ЛУКойл Нефтохим са платили около 369 хил. книжа, или 18% от общото количество на преференциалните акции. Голяма част от тях вероятно ще се появят до края на годината на фондовата борса. Книжата на ЛУКойл Нефтохим в последно време се котират на тържището средно по 7 лева и при това положение печалбата от една акция би могла да е 4.11 лева.
Развръзката около въпросните 1.66 млн. акции, изглежда, ще стане ясна на блоковия сегмент на фондовата борса и след нея се очаква ЛУКойл България и близки до нея инвеститори да държат малко повече от 70% от капитала на бургаската рафинерия. Други близо 28% ще са собственост на външни за руснаците собственици. Става въпрос за 25%, раздържавени при първата вълна от масовата приватизация, и сегашните около 3% работнически книжа. Всъщност по-голямата част от тези свободни акции са притежание на бивши приватизационни фондове и чуждестранни инвестиционни фондове. Държавата все още държи около 2% от комбината, както и така наречената златна акция, която дава право на нейния представител в Надзорния съвет на ЛУКойл Нефтохим Петко Димитров да влияе върху вземаните от него решения.

Нефтената компания ЛУКойл е регистрирана през 1993 година. В нея влиза създаденият две години по-рано концерн от три сибирски нефтодобивни предприятия - Лангепаснефтегаз, Ураинефтегаз и Когалимнефтегаз. Президент на компанията от 1999 г. досега е бившият заместник-министър на енергетиката Вагит Алекперов. Днес ЛУКойл добива 80 млн. т нефт годишно (24% от руския добив) и произвежда 12% от нефтопродуктите в Русия. В компанията влизат над 500 предприятия от 40 руски региона и 25 държави в целия свят. Доказаните нефтени запаси на ЛУКойл са най-големите в света - около 2.2 млрд. тона. Твърди се, че недоказаните запаси са поне два пъти повече. Очакваните приходи само от продажбата на сигурните запаси надхвърлят 460 млрд. щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във