Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Недовзетият приход на "Топлофикация София" е 33.1 млн. лева

По предварителни данни, в резултат на по-високите цени на природния газ и въглеродните емисии спрямо заложената прогноза в ценовото решение на Комисията за енергийно и водно регулиране, към края на октомври "Топлофикация София" ЕАД ще има недовзет приход в размер на 33,1 млн. лв. Това посочват в сравнителна графика на своята страница от дружеството.

В сравнителната графика от "Топлофикация София" е посочено, че за юли цената е 102,14 лв./MWh. Тук трябва да отбележим, че на 1 юли КЕВР утвърди пределни цени на топлинната енергия за всяко топлофикационно дружество, след извършен регулаторен преглед и прилагане на ценообразуващия модел. Обявената цена за "Топлофикация София" ЕАД тогава бе в размер на 98,48 лв. за мегаватчас /MWh/. За квотите въглероден диоксид КЕВР определи прогнозна цена през новия регулаторен период в размер на 51 евро за тон. Тези показатели вече са по-ниски спрямо стойносттите, които са в момента по пазарите.

Според изчисленията на топлофикационното дружество цената за август е станала 112,29 лв./MWh, за септември - 126,85 лв./MWh, докато за октомври се очаква да достигне 157,89 лв./MWh.

Сравнението е между утвърдената от КЕВР цена на топлинната енергия с решението от 1 юли и реалната цена за периода, определена по методиката на КЕВР, прилагайки утвърдената цена на газа за месеца с решение от 1 октомври 2021 г. и актуалната борсова спотова цена на въглеродните емисии за периода, уточняват от "Топлофикация София".

От столичното дружество преди дни обявиха и готовност да включат парното за софиянци. Прогнозата за следващите три дни в София също показва, че среднодневните температури и нас ще бъдат под 12 градуса, каквито са изискванията на наредбата за топлоснабдяване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във