Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Недостигът на работници и цените на материалите притесняват бизнеса

През юни спрямо месец май националната статистика отчита подобрение на бизнес климата в промишлеността и строителството. 

Оценките на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията са оптимистични, като и очакванията им за следващите шест месеца са благоприятни. 

Същевременно и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца се подобряват. 

Най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса в сектора продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, посочени съответно от 61.6 и 30.2% от предприятията. По отношение на продажните цени в промишлеността една трета от мениджърите предвиждат те да се повишат през следващите три месеца. 

Подобряването на бизнес климата в строителството се дължи на позитивните оценки на строителните предприемачи за настоящото икономическо състояние на предприятията. 

Мненията им относно строителната активност през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца, също се подобряват. 

През последния месец обаче се отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащането. Основните пречки за дейността на предприятията остават несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостига на работна сила. Според последната анкета на Националния статистически институт, над половината от мениджърите продължават да очакват продажните цени в сектора да се увеличат през следващите три месеца. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във