Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Недостигът на кадри гони инвеститорите

Александър Манолев разговаря в Берлин с ръководството на компанията BADER GmbH & Co. KG, която има намерение да инвестира в страната.

Предпочитаме да се вайкаме за какво ли не, а всъщност нещата не стоят чак толкова зле... Вярно е, че имаме спад в инвестициите в дялов капитал у нас, което означава, че повече инвеститори напускат, отколкото влизат у нас. А и българските компании увеличават инвестициите си в чужбина, тъй като там намират по-добри условия за развитие. Но все още има и инвеститори, които намират България за атрактивна бизнес дестинация. Така че някои фирми си отиват, други идват, каквато е и логиката на пазарната икономика.

Ако погледнем списъка със започналите и очакваните проекти за производство в нашата страна, резултатите не изглеждат лоши. Дузина чуждестранни компании обявиха през октомври и ноември плановете си да купят работещ бизнес у нас или пък да разширят своето производство.

Festo отваря трета база

Германската фирма Festo, която има два завода - в София и Смолян, планира да изгради трета база на наша територия. В нея ще бъдат наети между 60 и 100 човека. Festo e световен лидер в областта на производството на компоненти и системи за индустриална автоматизация, като предлага повече от 30 000 изделия, и индустриални обучения. Германците планират да инвестират до 2023 г. в бизнеса си в България още 70 млн. лева. И във връзка с насърчаването на развойните дейности в предприятията си в следващите пет години може да се наложи да наеме повече служители, отколкото през последните седем години. За този период във "Фесто Производства" ЕООД са започнали работа 400 души.

На този етап продължава проучването на потенциалните места за изграждане на новия завод. Според управителя на компанията Георги Атанасов "най-вероятно ще сме близко до София, но няма да сме в София." Другият проблем е намирането на квалифицирани инженери и специалисти. В столицата има достатъчно такива, но пък няма подходящи индустриални площи.

Извън Германия групата Festo има над 60 офиса и 250 дъщерни фирми.

Akuo Energy купува четири ВЕЦ-а

Akuo Energy, водещ френски независим производител на възобновяема енергия, приключи придобиването на портфолио от четири водноелектрически централи у нас с общ капацитет от 62 MW. Сделката включва ВЕЦ "Кокаляне" с мощност (22 MW), ВЕЦ "Пасарел" (30 MW), ВЕЦ "Яхиново" (7 MW) и ВЕЦ "Джерман" (3 MW). Досега те бяха собственост на друга френска фирма EDF, която е с мажоритарна държавна собственост. Цената на сделката обаче не се съобщава.

С тази покупка Akuo Energy засилва водноелектрическото си подразделение в нашата държава, като към екипа ѝ се присъединяват още 30 инженери и технически специалисти.

Придобиването е част от бизнес плановете на Akuo Energy да се превърне в голям енергиен играч в Източно Европа. След навлизането й в региона през 2010-а, фирмата вече има активи в Хърватия, Черна Гора, Украйна, като подготвя свои проекти и в Гърция, Сърбия и Косово. Към края на 2017-а Akuo Energy е инвестирала над 2.1 млрд. евро в енергийни мощности с общ капацитет от 1.1 GW.

Orbis с луксозен хотел в Пловдив

Най-голямата хотелска верига в Източна Европа - Orbis Hotel Group, се разширява с първи хотел в Пловдив. Към момента тя има обекти в София - ibis до летището и Novotel на булевард "Цариградско шосе". Групата вече е сключила франчайз договор за бутиковия бранд MGallery by Sofitel и през следващата година неин хотел ще отвори врати в градa на тепетата. Той ще е във вече съществуваща сграда в близост до Стария град, която ще бъде реконструирана.

От компанията изтъкват, че MGallery by Sofitel ще постави началото на изцяло нов хотелски сегмент в страната - луксозният бутиков сегмент. "България - подобно на цяла Югоизточна Европа, е обещаващ пазар за хотелиерите, тъй като предлага както на бизнеса, така и на туристите, палитра от изцяло нови и непознати дестинации", коментира ръководителят на отдел "Развитие" на Orbis & AccorHotels в Източна Европа Франк Реул.

Освен че е един от нашите най-динамично развиващите се центрове, Пловдив е и предпочитана дестинация за отдих.

По света има повече от 90 бутикови хотела под бранда на MGallery. А групата Orbis има 130 хотела в 16 държави в Източна Европа. Неин стратегически партньор е AccorHotels.

Arco Vara продава бизнеса си

Естонската компания Arco Vara AS - най-големият доставчик на услуги за имоти в балтийските държави, ще продаде дъщерните си дружества Arco Vara Kinnisvarabüroo AS (Естония) и "Арко Имоти" ЕООД (България). Купувачи са мениджърските екипи, но цената на сделката не е обявена.

Договорите влизат в сила от 1 януари 2019-а. Фирмите ще продължат да работят под търговските марки на Arco и да използват базите данни съгласно подписано преди пет години споразумение. Същевременно те ще заплащат лиценз на естонската компания.

Управител на дружеството у нас е Евгени Василев, който заема длъжността от 2008-а. Колкото до свързани с Arco Vara, "Арко Проекти", предлагаща услуги по настаняване, и "Арко фасилити мениджмънт", която управляваше жилищна сграда на бул. "Мадрид" в София, те ще прекратят дейността си. Подразделението за услуги в рамките на групата също ще спре работа.

Естонците възнамеряват да продадат апартаментите на бул. "Мадрид", които досега се предлагаха под наем. С приходите ще се намалява дългът, изтеглен за изграждането на сградата (ще се рефинансира при значително по-ниски лихви). В България те притежават и комплекса Iztok Parkside, апартаментите които също са в период на предпродажба. В луксозния комплекс край с. Лозен дъщерната "Арко Лозен" вложи 60 млн. евро. Еcтoнcĸaтa фирма paбoти и пo пpoeĸтa Маnаѕtіrѕkі L!VD араrtmеntѕ.

Германската BADER строи завод в Русе

Германска BADER GmbH & Co. KG планира да разкрие 700 нови работни места в района на Русе. Това стана ясно след среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с мениджърите на фирмата в Берлин. Тя е в топ 3 на компаниите за автомобилен интериор и сред клиентите й са водещи производители като BMW, Mercedes, Audi и други. Нейното ръководство планира да се обособи фабрика у нас за луксозно покритие на автомобилни седалки и щамповане на елементи и тя да започне производство през втората половина на следващата година. При пълна заетост предприятието ще осигури между 700 и 800 работни места в региона.

Автомобилостроенето е сред най-бързо развиващите се сектори на българската икономика в последните години. Там работят над 50 хил. души, като съществува сериозен потенциал за разширяване на мощностите и разкриване на нови работни места. Сред високотехнологичните производства, това е браншът, който привлича най-много чуждестранни инвестиции. При него се забелязва тенденцията за разширяване на съществуващи и установяване на нови производства. Успешни проекти са реализирани от инвеститори от Германия, Франция, Белгия, Япония, Великобритания и други.

BADER GmbH & Co. KG са един от най-старите и авторитетни производители на автомобилен интериор в света. Те имат повече от 11 300 служители и производства на пет континента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във