Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Недоспали законотворци порязаха туризма с 22 млн. лева

Секнаха помощите за туроператорите, осигуряващи туристи за нашата страна

Стела Балтова

Българският парламент не е сбор от мъдреци на най-големите умове на България, а сборище на най-болните амбиции, на най-злощастните и зловредни хора, влюбени само в себе си, в кесиите си, в славата си, но не и в България“. Тези отдавна изречени думи на българския финансист, филантроп, дипломат и политик Атанас Буров сякаш много точно пасват и на днешната политическа действителност.

За съжаление гастролът на участниците в политическите спектакли на сцената на Народно събрание не остава без последствия.

Тези дни например се разбра, че последните обитатели на Сградата на съединението може и да не са намерили време за решаването на маса проблеми, но са сколасали да отклонят едни 22 млн.лв. от парите за туризма. И това се е случило буквално в последните часове от пребиваването им там.

Министърът на туризма доц. Стела Балтова се оказа неприятно изненадана след обнародването на актуализацията на бюджета за тази година в Държавен вестник.

Обнародваните на 16 септември в Държавен вестник промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на България за 2021 г., налагат Министерството на туризма да прекрати процедурата по набиране на заявления за кандидатстване по Фаза III от процедурата по предоставяне на държавна помощ за туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм, за периода от 1 юни 2021 г. до 31 декември 2021 година", съобщиха от туристическото ведомство.

Просто в бързината да приемат актуализация на бюджета е променен чл. 26, ал,1 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците от пандемията. И по-точно, променени са допустимите кандидати по споменатата схемата за държавна помощ.

От министерството обясняват, че това обстоятелство сега налага да се иска ново одобрение от Европейската комисия и при положително становище да започне нова процедура по предоставянето на помощта.

Схемата за държавна помощ за туроператори беше отворена за кандидатстване на 23 юли 2021 г. в Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ), с краен срок за кандидатстване 30 ноември 2021 година. А иначе Министерството на туризма получи първото одобрението на Европейската комисия за целево субсидиране на чартърните полети, организирани от туроператорите до България, в края на юли миналата година. 

Това одобрение от Брюксел беше задължително условие за прилагането на антикризисната мярка, насочена към подпомагане на един от най-засегнатите сектори, какъвто е туризмът. Очакваше се субсидирането на полетите да повиши интереса на чуждестранните туроператори към нашата страна, тъй като така те могат да предлагат по-добри оферти. Последваха две нова нотификации, които трябваше да гарантират продължаването на държавната помощ за туроператорите и през тази година. Но злощастните народни представители порязаха тези иначе добри намерения.

Важно е да уточним, че съгласно раздел 3.1 от „Временна рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на епидемичния взрив от COVID-19" субсидията се извършва със средства от държавния бюджет и е безвъзмездна. Тя се изразява в 35 евро, отпускани за всяка седалка на самолета, заета от лице, ползващо туристическа услуга у нас. И се отнася само за чартърни полети с капацитет не по-малко от 100 места. 

Такава помощ можеха да получат всички туроператори, независимо от местонахождението на тяхната централа, които ползват услугите на въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз.

Доц. Балтова е категорична, че гласуваните от парламента промени в Закона за бюджета не са били съгласувани с Министерството на туризма. Тя смята, че е възможно при среднощните разисквания на 10-ти септември депутатите да са допуснали този гаф от незнание или недоглеждане. (Има си хас да са го направили съзнателно!)

В туристическото ведомство все още не са наясно колко точно ще бъдат ощетените, тъй като заявленията за третата фаза на програмата се приемат до края на ноември. Но е сигурно, че няма да са малко.

Това е една промяна, която е направена в последните минути от 46-ото НС. Сега не ни позволява да продължим схемата в този й вид. Ще трябва да направим нова нотификация, естествено това изисква технологично време, а е възможно и да не получим одобрение“, уточни министър Стела Балтова.

Все пак Балтова увери, че министерството ще се опита да възстанови програмата за субсидиране на чартърни полети в най-кратки срокове.

Междувременно туроператорите ще я карат както си знаят…

Facebook logo
Бъдете с нас и във