Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НЕДОИЗКАЗАНИ НЕЩА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА БОЯНА ФИЛМ

Приключването на приватизационната сделка за Бояна филм е само въпрос на време. Все още обаче съществуват въпросителни около цената на земята, трите оценки, които са правени на киностудията, на състоянието на почивните й бази и печалбата на дружеството. Въпреки че преди две седмици отпадна и последната пречка за сделката - заложеното в договора прехвърляне на 582 декара от Бояна филм на Аудиовидео Орфей - депутати изискаха документация от Агенцията за приватизация, която съдържа интересни подробности около сделката. Те не бяха огласени от ръководството на Бояна филм.
Най-спорният въпрос си остава стойността на терените, които купувачите от Ню Имидж получават. В първата оценка, направена през 2001 г. от Брайт Консулт ООД - собственост на Валентин Първанов (който бе заместник-министър на икономиката в кабинета на Симеон Сакскобургготски), земята на киноцентъра е оценена на 46.502 млн. лева. Този факт беше споменаван неведнъж от ръководството на Бояна филм. Преди пет години обаче земята в капитала на дружеството е била 1043.82 декара, или 3.3 пъти повече от сегашните 302.851 декара. Оценката тогава е 44.55 лв. на квадратен метър. Консултантът обаче е предвидил, че повече от половината терени, или 672 декара, ще бъдат отписани от активите на дружеството и този акт автоматично е свалил цената на Бояна филм поне наполовина. Това е било предвидено в стратегията на правителството за сделката. Пак там е записано на по-късен етап в капитала на Аудиовидео Орфей да бъдат апортирани 582 декара от терените а Бояна филм.
Във втората оценка от 2003 г. терените вече струват само 10.670 млн. лв. и са 242 декара. Размерът на терена е намален с мотива, че тогава киноцентърът реално е използвал само тези площи. Последната оценка на земята на дружеството, направена през 2004 г., поражда най-много въпросителни. Според Евгений Михайлов, председател на съвета на директорите на студията, пазарната оценка на имота от 302.851 декара трябва да бъде 30 млн. евро, или по около 100 евро на квадратен метър. Консултантът обаче е изчислил, че един квадратен метър струва 17.55 лв. и че цената на терените на Бояна филм е само скромните 5 315 000 лв., въпреки че недвижимите имоти през последните години поскъпнаха с около 30 процента.
През 2004 г. е имало реституционни претенции за около 184 декара от тези терени. По последни данни те вече са за 211 декара, или за над 2/3 от терените, които получава купувачът на киностудия Бояна. След приключване на процедурата той ще трябва да удовлетворява тези искове, още повече че по някои от тях вече има и влезли в сила съдебни решения. Отделен проблем е, че Бояна филм не е собственик на терените, върху които са изградени почивните й бази, а те са в много лошо състояние. Тази в местността Витиня например е необитаема от 10 години и е с опадала мазилка, с разрушен покрив, електричеството и водата са спрени.
Печалбата на дружеството също поражда въпросителни. За периода 2000- 2004 г. положителният му финансов резултат е варирал в рамките на около 20-33 хил. лева. За 2005 г. обаче тя изведнъж скача осем пъти: положителният финансов резултат за цялата 2004 г. е бил 27 хил. лв., а през първото шестмесечие на 2005 г. е достигнал 84 хил. лева. За цялата минала година пък дружеството е на плюс със 192 хил. лв. според данните, предоставени от Евгений Михайлов. От отчета на „Бояна филм става ясно, че приходите за 2005-а са 6.307 млн. лв., докато година по-рано са били 5.879 млн. лева. Разликите в тези цифри навеждат финансистите на мисълта, че през последните години или киноцентърът е бил управляван зле, или че именно през 2005 г. наяве излизат реалните стойности на печалбата на дружеството.
Спорен остава и въпросът за бъдещето на киноиндустрията в страната. Една възможност в този план предлагат апортираните миналата седмица в държавното дружество Аудиовидео Орфей 582 декара земя. Според осведомен източник обаче Аудиовидео Орфей може да продава части от тези терени и с парите от сделките да финансира създаването на български филми. В момента дружеството е под шапката на Министерството на културата и е в забранителния списък за приватизация.
Докато се подготвя документацията по приключването на сделката, се завихри нов конфликт между сегашната управа на Бояна филм и новия й собственик. В неделя (5 февруари) негови представители съобщиха, че от киностудията се изнася реквизит и се пренася в Националния исторически музей и във Военноисторическия музей. Споразумение между киноцентъра и двата музея за това е било постигнато още през 2003 г., но след подписването на договора за приватизация от Бояна филм нищо не може да се изнася без разрешението на Ню Имидж България. Агенцията за приватизация също не е била осведомена за преместването на реквизитите.
Предложената продажна цена на Бояна филм при последната оценка на активите на дружеството през 2004 г. е била в ценовия интервал между 5.438 млн. и 10.076 млн. лева. Както е известно, Ню Имидж България ще плати около 9 млн. лв., тъй като 30% от цената могат да бъдат платени с непарични платежни средства, което е записано в условията за приватизация на дружеството. Новият собственик се ангажира да инвестира 30 млн. лв. в киностудията. Споровете по темата изгодна или неизгодна бе продажбата на Бояна филм и кой какво всъщност спечели от нея очевидно ще продължат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във