Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Недоговорените бюджети по европрограми към МЗХГ да се пренасочат за подкрепа на уязвими производители

Продължава търсенето - и на национално, и на европейско управленско ниво, на начини и мерки за подкрепа на засегнати от коронавируса фермери и компании.

В тази посока е и предложението на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. "Недоговорените бюджети по европейските програми, които са към Министерство на земеделието, храните и горите, да се пренасочат към уязвими производители, като подкрепа заради COVID-19." Това предложение към Европейската комисия Танева е направила по време на заседание на Съвет на министрите на земеделието, съобщиха от агроминистерството.
Целта е недоговорираните средства да се прехвърлят в общ фонд, който да се управлява като механизъм на извънредна държавна помощ. ,Това ще бъде един пакет за борба срещу последиците от пандемията. По този начин всяка държава членка бързо и ефективно да има възможност да разписва мерки в рамките на този бюджет, отбелязва министър Танева.

Това пък ще позволи да бъдат подпомогнати най-уязвимите производители - в сектор "Плодове и зеленчуци", рибарство и аквакултури, както и на млечни продукти. Помощта ще им позволи да компенсират направените извънредни разходи във връзка с COVID -19, както и за възможност за съхранение на продукцията. В България ресторантьорството и туризма имат основно значение за разпространението на продукцията на посочените уязвими производители, коментира министър Танева.

Българският агроминистър приветства и идеята на Европейската комисия за "зелени коридори". Тя е подчертала, че от интерес на фермерите е с предимство по тези коридори за транспорт да бъдат както медицинските стоки, така и храните и превозът на животни.

Министър Танева е призовала с цел гарантиране перспективата на фермерите да продължи дебата за Общата селскостопанска политика, а този за "Зелената сделка" да бъде отложен предвид пандемичната обстановка, в която се намира цяла Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във