Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Неадекватното поскъпване" на тока събра правителството и бизнеса

Правителството, работодателските организации и синдикатите обсъдиха темата с поскъпването на тока за бизнеса от 1 април. Срещата в Министерския съвет последва писмо на бизнес лидерите до премиера Бойко Борисов. 

В становището си работодателските организации - АИКБ, БСК, БТПП И КРИБ, предупредиха, че от началото на месец април наблюдаваме неаргументирано повишаване на цената на електроенергията в страната. Бизнесът изтъква, че "напълно неадекватно на 1 април базовата цена на електроенергията достигна абсурдните 123,06 лв/MWh", като към 18 април е била около 93 лв. на мегават час. 

"С други думи, имаме ръст на цената на електроенергията за свободен пазар от 36% само за един месец! Това е цена, съотносима на зимен месец, а не типичната за период, в който имаме допълнителни мощности от ВЕИ-та", се казва още в позицията. 

След срещата в правителствената сграда председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов посочи, че в момента разглеждат за второ четене Законопроект за промяна на Закона за енергетиката, като ще извадят на свободния пазар и малките възобновяеми енергийни източници, така че да има повече ток и да не се стигне до увеличение. Това е едно от исканията на работодателите. Те настояват също така за отпадане на всякакъв вид облагане върху вноса на електроенергия.

"Дружествата от държавната енергетика ежедневно предлагат по над 680 мегаватчаса на всеки час на платформа "Ден напред" на цена от 44,10 лева. Това е цена, която е определена от Европейската комисия, ангажимент, който ние стриктно спазваме", заяви на свой ред енергийният министър Теменужка Петкова. По думите ѝ борсата за електроенергия е стабилна.

Синдикатите коментират, че са присъствали на срещата основно заради съдбата на закъсалия ТЕЦ "Марица изток 2". Дружеството е заплашено от фалит, а държавата планирана значително увеличение на капитала му. Този ход обаче трябва да получи "зелена светлина" от Европейската комисия. Очаква се до Великден да бъде взето решение и по този казус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във