Банкеръ Daily

"Спаси София":

Не събаряйте Терминал 1 на Летище София!

Организацията "Спаси София" предлага да не се допуска унищожаването на ценното ни архитектурно наследство.

Един от образците на транспортното ни архитектурно наследство е на път да изчезне завинаги, предупреждават от неправителствената организация "Спаси София".

Терминал 1 на Летище София, строен между 1938 и 1949 г. с указ на Цар Борис III, е предвиден за събаряне. Новият концесионер, "на когото щедрото управление на ГЕРБ подари 10 години аванта, предлага сградата на първото международно модерно летище в София да бъде заменена от Карго Терминал с естетиката на хипермаркет". 

"Да, Терминал 1 отдавна отесня и е негоден да обслужва толкова пътници. Това обаче не е причина да бъде унищожен. Множеството безвкусни пристройки през годините са заличили автентичната му красота, но под тях той все още е ценен образец на българския модернизъм. "Добавките" му демонстрират, че Столичната община и държавата имат дългогодишна традиция да си затварят очите пред загрозяването на транспортната архитектура, а мълчанието им сега е оглушително4, казват от "Спаси София".

Според гражданската инициатива, в "нормалните държави", които винаги даваме за пример, старите терминали често стават или авиационни музеи (какъвто София няма), или просто се опазват като административни здания, за да е жива историята на свързаността. 

Организацията "Спаси София" предлага да не се допуска унищожаването на ценното ни архитектурно наследство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във