Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НЕ СТИГАТ ПАРИТЕ ЗА СПИРАНЕТО ЗА ДВАТА БЛОКА НА АЕЦ

Проект на рамково споразумение между българското правителство и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за управление на Международен фонд Козлодуй одобри кабинетът на последното си за май заседание. Документът ще бъде подписан на 15 юни в централата на банката в Лондон, а през есента на тази година трябва да бъде ратифициран от новия парламент.
Международен фонд Козлодуй бе учреден преди повече от година по силата на парафираното на 29 ноември 1999 г. споразумение между правителството на България и Европейската комисия за по-ранно извеждане от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ Козлодуй.
Според постигнатата договореност 1 и 2 блок на централата трябва да спрат работа в края на 2002 г., вместо в предвидените в проектната им документация срокове - съответно 2004 и 2005 година. За 3 и 4 блок двете страни се споразумяха да бъдат затворени след спирането на 1 и 2 блок и след получаването на първия транш от 100 млн. евро от обещаните за тази цел общо 200 млн. евро безвъзмездна помощ от ЕС. Основната част от тях ще бъдат предоставени от фондовете на Евросъюза, а останалите ще дойдат от донори. Средствата се набират в Международния фонд Козлодуй, който се управлява от ЕБВР, и до момента в него има 93.6 млн. евро.
Близо 65 млн. от първите 100 млн. евро са предвидени за изграждане на хранилище за сухо съхраняване на отработилото ядрено гориво на площадката на АЕЦ Козлодуй. Проектната документация за него трябваше да е готова още през пролетта, а търгът за избиране на главен изпълнител да бъде обявен и проведен най-късно през есента на миналата година. До днес обаче плановете не са изпълнени.
И още нещо, 200-те млн. евро, обещани от ЕС като помощ за затварянето на четирите стари блока на АЕЦ Козлодуй, са по-малко от 20% от необходимата сума за операцията. Останалите пари се набират чрез отчисления от цената на произведената от АЕЦ електроенергия. Гласуваната от правителството план-сметка предвижда само през 2001 г. във фонда да влязат 134.384 млн. лева. Но по неясни причини събирането на средствата засега изостава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във