Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Не сме на последно място по навлизането на цифрови технологии

България не е на последното място в Европейския съюз (ЕС) по навлизането на цифрови технологии в икономиката и обществото. На предпоследно е. Това показва публикувания днес специален индекс на Европейската комисия (ЕК), съобщиха от БНР.

Според публикуваните данни страната ни попада в групата на изоставащите страни, показващи резултати под средното за ЕС. Високоскоростният широколентов достъп до интернет е на разположение за почти 72% от домакинствата в България, но в селските райони липсва такова покритие. Абонамент за бързия интернет има едва в половината домовете у нас.

От една страна, това може да се дължи на недостатъчните умения на населението за ползване на цифрови технологии. От друга, твърде слабо развитата широколентова инфраструктура извън основните градове, което води до цифровото разделение между градските и селските райони.

Според ЕК България трябва да се справи със сериозното си изоставане в придобиването на умения за ползване на цифрови технологии. Едва 31% от населението имат основни умения в тази област, отбелязва от там. Половината от хората в България и Румъния, която е на последно място според индекса, са дигитално изключени, посочва институцията.

България пък е на последното място по използването на цифрови технологии в обществените услуги - като например в държавната администрация, здравеопазването или образованието.

Според статистиката, малко българи ползват интернет-банкирането или пазаруването онлайн. Потребителите у нас са сред първенците единствено в използването на услугите за видеоразговори и социалните мрежи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във