Банкеръ Daily

Атанас Запрянов:

Не се стремим към договор за F-16 на всяка цена

Намираме се по средата на подготовката на договора. Американската страна работи много активно по своето предложение и неговата ценова оценка. Двете страни ще имат възможност да разгледат всяко едно предложение от бъдещия договор, неговата стойност, да дискутираме пакета, който ще получим. Намираме се в един много интензивен и важен етап. Това заяви зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който ще води българската делегация за преговорите във Вашингтон за покупка на изтребители F-16 Block 70. 

От думите на Запрянов стана ясно, че българските експерти ще обсъждат евентуално намаляване на цената. Мандатът от българския парламент е с рамка от 1.5 до 1,8 млрд. лв. с ДДС. Имаме разрешение да се отклоним от този параметър, но това не може да е безгранично, обясни заместник-министърът. Той посочи, че има сериозна декларация от американска страна за преглед на пакета и цената 

"Тази инвестиция ще ни помогне да започнем създаването, не възстановяването, на едно много по-модерно военновъздушно училище от това, което беше закритото през 2003 г. Това е един шанс - чрез инвестиции от фирмата-изпълнител на основната част на проекта за самолета да създадем такива модерни способности във военновъздушното училище", посочи Атанас Запрянов пред БНР.

Той отбеляза, че има червени линии, които няма да бъдат прекрачени - по отношение на срока за доставка - не може да бъде удължаван, а пакетът от 8 изтребители не може да бъде орязван. 

"Ние се стремим не да постигнем договор за F-16 на всяка цена и на каквато и да е цена, а договор, който да бъде взаимно приемлив и да създава реални способности", категоричен бе Атанас Запрянов и посочи очакванията си:

Според него в средата на юни трябва да имам представен от американската страна проект на договор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във