Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Не се очакват сериозни сътресения на пазара на горива

За последните три месеца цените на горивата у нас са се повишили с около 10 стотинки на литър заради значителното поскъпване на петрола, коментира пред БНР Свестослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Прогнозата му е, че цените на бензина и дизела ще се движат в рамките на няколко стотинки нагоре или надолу, ако няма драстична промяна в цените на нефта.

Котировките на суровия петрол в последните месеци се повишиха от около 35 долара за барел към края на ноември миналата година до около 60 долара сега. По.ясна ще стане посоката на движение след  срещата на ОПЕК и ОПЕК+ през март. Но има и още много други фактори. например, как ще върви имунизацията, от което зависи и това дали икономическият растеж ще бъде бавен или малко по-бърз. Трябва да се има предвид и позицията на играчите на пазара извън петролния картел. Или пък поведението на компаниите за добив на шистов газ в Съединените щати. А "зелената сделка" в Европа?

Прогнозата на Бенчев е, че независимо от посока на промяна в момента, не се очакват сериозни сътресения. И при почти 100% поскъпване на петрола, средните цени на дизела и бензина в България са се покачили с около 6-7% за последните три месеца. Според експерта това е напълно в рамките на нормалното, тъй като нефтът представлява около 27-30% от стойността на горивото, а всичко останало е ДДС и акциз.

В момента цената на петрола достигна най-високото си ниво от януари 2020-а. Според анализизаторите обаче до края на тази година цената на черното злато ще се задържи в горната част на 50-доларовия диапазон за барел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във