Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Не само банковото кредитиране е опция за малкия и среден бизнес

Малкият и средният бизнес все още разчита изцяло на банковото кредитиране, тъй като не знае какви възможности за растеж може да му даде капиталовия пазар. Тази съвместна инициатива ще му помогне да разбере, че може да финансира бизнеса си, да го направи по-разпознаваем, да привлече стратегически инвеститор, да продаде част или целия си бизнес с по-добра оценка и др. Това каза Радослава Масларска, председател на Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници, по време на форум в Бургас. В събитието взеха участие представители на над 30 най-динамични малки и средни компании.

“Стремим се да създадем жизнена и гъвкава екосистема от проспериращи малките и средни предприятия, които искат да проучат всички съществуващи възможности за набиране на капитал, за да инвестират в своя растеж. Считаме, че Бургас и регионът могат да имат водеща роля в изграждането на тази екосистема и ние, заедно с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия  и Асоциацията на лицензираните инвестиционни посредници, сме готови да им партнираме.”, каза Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса. 

Мариян Стоянов от Агенцията за малки и средни предприятия уточни, че с фондовата борса и инвестиционните посредници предоставят възможност на мениджърите на малките и средните компании да научат от първа ръка – от запознатите отвътре с работата на фондовата борса, с ползите и възможностите за развитие, които дава на компаниите листването на борсата и набирането на средства от капиталовия пазар. За да стимулира излизането на малките и средните предприятия на борсата агенцията стартира процедура по набиране на проектни предложения по Ваучерна схема, при която около 30 предприятия ще могат да получат ваучери на стойност 50 000 лв. всеки, с които да наемат инвестиционен посредник и той да подготви проспект за емитиране на ценни книжа. Целта на проекта е да се осигури достъп на МСП до финансиране от капиталовите пазари и с привличането на допълнителни частни инвестиции те да повишат капацитета си, да станат по-конкурентноспособни и устойчиви. Очакванията са по този начин в малките и средни фирми да влязат над 15 000 000 лв. допълнителни инвестиции.

Програмата  е предназначена да подпомогне амбициозните малки и средни компании да се разрастват, да се преструктурират за растеж и да бъдат още по-конкурентоспособни на пазарите в страната и в чужбина.

Трите организации планират такива семинари да бъдат проведени и в други градове в страната до края на 2019 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във