Банкеръ Daily

Министърът на енергетиката Александър Николов:

Не са разумни компенсации при ценови скок, функция от страхове

Когато в рамките на един ден има промяна в цената на природния газ, която е функция от страхове и функция на онова, което се случва на пазара в Европа, да се извеждат правила за бъдещи компенсации, не е най разумното нещо.

Това обяви министърът на енергетиката Александър Николов на въпрос, отнасящ се до подпомагането на бизнеса и по-конкретно до откритото писмо на АИКБ, призоваващо за спешна среща с министър-председателя.

Николов добави и че в Европейската комисия, в работна група "Енергетика", в момента се допълва механизмът, който е свързан с намаляването на инфлационния натиск, предизвикан от високия ръст на цените на електроенергия.

"Ще бъдат разгледани абсолютно всички възможни мерки и всички предложения и ще наблюдаваме цялата система и всички нейни променливи от частта - разходи за производство на електроенергия, до частта - приходи в електроенергийната система. И след това, при възможност, ще бъдат обсъдени и всички механизми за подпомагане на бизнеса" - обясни енергийният министър.

На въпрос какви мерки ще бъдат предприети, ако към "Лукойл" спре подаването на уралски петрол, Александър Николов отговори, че не мисли, че компанията ще има някакви затруднения, тъй като и към момента има алтернативни доставчици на петрол.

"Лукойл" работи с 40% неруски петрол, добави от своя страна министърът на финансите Асен Василев и уточни, че може да се помисли процентът да стане сто, като за целта с компанията са били водени разговори. Той предупреди, че би станало драматично, ако затворят Босфора за търговски кораби, но и тогава ще имаме резерв за между 90 и 120 дни, като няма да ни се налага да ограничаваме потреблението си.

От своя страна енергийният министър увери журналистите, че имаме всички необходими условия за производството на крайни горива. Той бе категоричен, че засега няма никакви индикации за намалено налягане по подаването на природен газ, но че в състояние на война е трудно да се предвидят всички възможни ходове. Въпреки това от правителството неколкократно са посочвали алтернативите и са казвали какво трябва да се направи.

А именно: "Удължен е с един месец периодът, в който може да има подаване от газохранилището в Чирен. Обикновено в отоплителен сезон този период приключва на 31 март, но в случая той ще бъде удължен до 20 април. Освен това са проведени всякакви възможни разговори с алтернативни доставчици, така че при настъпване на риск, да може да се реагира" - увери Александър Николов и предупреди:

"Ако закупим по-скъп природен газ, той директно ще влезе в микса на "Булгаргаз" и директно ще се отрази на цената, която се предлага на регулатора. Това, което не беше направено от никого, е да се сравни повишената цена с 3.5% с всички променливи, които са свързани с цените на входящите ресурси - петрол и природен газ.

И докато цените в Европа се повишават с над 30%, в България увеличението е 3.5 процента" - подчерта Николов и нарече твърденията на ГЕРБ, разпространени на 3 март, абсолютни лъжи.

От своя страна и министърът на финансите подчерта, че разписаните компенсации за бизнеса са до 31 март и те до този срок ще останат в определения размер. След това новият регулатор, който разработва нов пазарен сегмент на енергийната борса, ще предоставя чрез него за бизнеса електроенергия на стабилни цени в продължение на 12-18 месеца.

Ако обаче регулаторът не успее да се справи в срок и има закъснение, тогава заедно с бизнеса ще може да се помисли и за други възможни решения, посочи Асен Василев.   

По отношение на цените на парното финансовият министър обясни, че при тях не се очаква драматичен скок, тъй като цените на природния газ реално са се увеличи само с 3 процента. При тях проблемът е, че Топлофикация София не си плаща дълговете и доставките към „Булгараз“.

Говорителят на кабинета на премиера Лена Бориславова използва повода, за да обяви, че правителството скоро ще внесе в Народното събрание Проект за изменение на Закона за енергетиката, с който цели облекчаване на процеса по съгласуване на издаване на разрешително за строеж на ВЕИ – мощности. Идеята е всяко производствено предприятие да може по-бързо да изгради централа за собствено ползване на зелена енергия и така да намали сметките си за ток.

И министърът на енергетиката Александъ Николов обяви предстоящо събитие - в момента се провеждат последните тестове преди пускането на ПАВЕЦ "Чаира". По данни на НЕК първата му турбина трябва да влезе в експлоатация на 15 март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във