Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Не са нужни осигуровки 6 месеца назад за тегленето на безлихвен кредит от 1500 лева, подчерта Банов

Министърът на културата Боил Банов подчерта, че за тегленето на безлихвен кредит от 1500 лева, не е нужно да се доказват осигуровки 6 месеца назад.

"Що се отнася до останалите свободни артисти и дейци на културата, може да се насочат към безлихвените заеми до 1500 лева. Когато преди кризата си имал добри доходи, се предполага, че ще можеш да изплащаш такъв заем, а и е възможно да имаш заделени средства. Не е необходимо да си се осигурявал 6 месеца назад, за да вземеш такъв кредит", обясни той пред Нова телевизия.

Банов поясни, че всеки от творците, на когото му бъде отказан безлихвен кредит, трябва да се обърне към министерството.

"Ние ще се обърнем конкретно внимание към всеки един случай.  Дал съм личния си телефон на всички и могат да се свържат с нас", добави той.

Министърът за пореден път припомни, че зрителите на културните събития задължително трябва да носят маска. Това важи и за открити, и за закрити помещения.

"С удоволствие ще отида на представление, тъй като мерките са изключително добри и няма причина за притеснение. Културните навици у хората ще се възстановяват бързо. Хубавото е, че в нашата държава хората имат устойчиви навици да употребяват култура. Има усет и желание за нея. Според мен добрите навици ще се върнат бързо", отбеляза Банов.

Във връзка с недоволството в културния сектор той изтъкна, че първите мерки са за най-нуждаещите се.

"Именно затова е взето решение за пълна заплата за всички работещи в държавни културни институции. 3 минимални работни заплати с осигуровка са предвидени за свободните артисти с доход под 1000 лева на месец", посочи културният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във