Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НЕ НИ СТИГА КАПАЦИТЕТЪТ ЗА ЕВРОФОНДОВЕТЕ

България отнесе поредната доза критики от Еврокомисията заради липсата на административен капацитет за усвояване на средствата от еврофондовете след 2007 година. Забележките бяха отправени от комисаря по бюджетните въпроси на ЕС Далия Грибаускайте, която на 31 март бе на работно посещение у нас.
Представителката на Брюксел все пак изтъкна пред журналисти, че страната ни няма проблем във финансовата област, който да й попречи за присъединяването на 1 януари 2007-а. По думите й няма готов модел, който да следваме при усвояването на европарите, и че това е отговорност най-вече на политиците. Същевременно Грибаускайте подчерта, че ако се позволи злоупотреба с тези средства, това би означавало те да се връщат от държавния бюджет, от което ще пострадат преди всичко българските данъкоплатци.
Както е известно, разделът за усвояването на европарите попадна в т.нар. червен раздел на мониторинговия доклад на Еврокомисията от миналия октомври. В края на март 2006-а пък изтече крайният срок за подготовка на оперативните програми и разпределянето на средствата от Структурните и Кохезионния фонд на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във