Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Не можем да се откажем от руските горива от днес за утре

"В момента пазарът на горива в България е нормален“, коментира пред БНР председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски.

Днес в програмата й е предвидено изслушване на представители на Българската петролна и газова асоциация  във връзка с разпространената информация за недостиг на горива и повишаване на цената им. Рибарски отбелязва, че ще бъдат зададени въпроси какви са запасите, очаква ли се недостиг на пазара и какво се очаква в следващите седмици като цени на горивата.

"Зависимостта на България и на редица страни от региона е голяма. Диверсификацията, която се стремим да постигнем от десетилетия, не успяваме да я постигнем. Отново се очакват бързи, краткосрочни мерки, които е трябвало да бъдат взети преди минимум 10 години“, отбелязва Радослав Рибарски. На този етап не можем от днес за утре да се откажем от руските горива, подчертава той.

За момента резервите на „Лукойл“ са налични и достатъчни. Ако не се повишава рязко търсенето и да не се всява паника, която да води до презапасяване с горива, страната ни би могла да се справи с положението, допълва Радослав Рибарски.

Според Рибарски  евентуално замразяване на цените на горивата е една „доста радикална мярка“. Още повече, че подземното хранилище е на нива, които са обичайни за този период от годината. Заедно с това са ограничени освобождаванията на количества природен газ от „Чирен“. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във