Банкеръ Daily

Томислав Дончев:

Не можем да развиваме конкурентоспособна икономика само с инвестиции в предприятията

Само при осъществяването на всички планирани инвестиционни приоритети от Националния план за възстановяване и устойчивост ще постигнем търсения ефект. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на дискусия по четвъртия стълб от Националния план за възстановяване и устойчивост "Справедлива България", с акцент върху здравеопазването, социалното включване, групите в неравностойно положение, промяната на работата на публичните институции в услуга на хората и бизнеса.

"Не можем да развиваме конкурентоспособна икономика само и единствено с инвестиции в предприятията, трябва ни целият комплекс от мерки", каза вицепремиерът. И допълни, че с четвъртия стълб се затваря целият комплекс от мерки.

Вицепремиерът изтъкна, че този стълб не е допълващ, като обясни, че по него са предвидени интервенции за подобряване на бизнес средата, включително и в областта на съдебната система, както и мерки в сферата на социалната политика, здравеопазването и културата.

Той акцентира върху електронната идентификация през новите документи за самоличност. "Практиката показва, че всеки месец внедряваме една или две нови електронни услуги, но ако не решим принципно въпроса как гражданинът освен с документа си за самоличност, по електронен път да представя себе си пред администрацията, няма да можем да разгърнем потенциала на електронното управление", смята вицепремиерът.

Сред акцентите в социалната сфера Томислав Дончев открои справянето със застаряването на населението, необходимостта да се мисли за икономика, в която все повече възрастни хора се ангажират, а ученето през целия живот става работеща политика.

По темата за здравеопазването Дончев отбеляза, че е редно да се говори не само за нови инвестиции и реформи, като подчерта, че в стълба има приоритети, свързани с психиатричната помощ, създаването на система за бърза реакция при инсулти.

Културата също е застъпена в плана - освен финансиране и дигитализация на съдържанието, е предвидена реформа на Фонд "Култура", където финансирането ще се отпуска в по-големи мащаби, на конкурентен принцип, включително и за нови цели, ще има и експорт на културна продукция и достъп до повече европейско културно съдържание в България.

По-рано днес от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) заявиха, че оповестеният от вицепремиера Томислав Дончев План за възстановяване и устойчивост не отговаря на едно от основните изисквания, а именно - да бъде обвързан с реформи и да отразява специфичните за страната ни препоръки на Европейската комисия.

От КРИБ заявяват, че трябва да се предвидят повече целенасочени мерки, с по-сериозен бюджет, които да са в подкрепа на бизнеса.

С критични бележки излязоха и от Българската стопанска камара, и от КНСБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във