Банкеръ Daily

Гълъб Донев:

Не може да има вдигане на минималната заплата от 1 ноември

Гълъб Донев

Вдигане на минималната работна заплата от 1 ноември на 700 лв., както предлагат от КНСБ, не би могло да се случи, заяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пред БНР.

"Не може с административни мерки да налагаме увеличаване на доходите в частния сектор, там действат други правила. В държавната администрация нещата стоят по друг начин. Там със съответните бюджети се приема нарастване на доходите", посочи Донев. Той каза, че минималната заплата се определя от правителството, заложена е и в държавния бюджет. От нейния размер зависят много плащания по други закони. Една промяна на нейния размер два месеца преди края на годината ще доведе до необходимостта да бъдат направени промени в редица плащания към общините и държавата. "Според мен това е процес, който върви през социалния диалог, с работодателите и синдикатите, но едно такова вдигане на минималната работна заплата не би могло да се случи от 1 ноември, без да имаме НС, което да промени съответните параметри в държавния бюджет", заяви социалният министър.

Министър Донев каза още, че правителството не предвижда актуализация на бюджета преди края на годината. Изборите за НС са на 14 ноември, ЦИК трябва да излезе със своето решение за избраните народни представители, президентът да издаде указ за свикване на НС, което ще отнеме време, посочи той. "Няма да има време за актуализация на бюджета, актуализация на бюджета не е възможна десет-петнайсет дни преди изтичане на календарната година", подчерта министърът.

По отношение на мерките за бизнеса министър Донев каза, че те помагат на бизнеса да запази независимостта си, подпомагат бизнеса да запази заетостта си, защото при едно спиране на цялата икономическа дейност, пълен локдаун, много трудно работодателите ще наемат работници и служители за тези работни места със съответната квалификация. "Мерките за запазване на заетостта подпомагат бизнеса, работниците и служителите, на които доходите са спрени от работодателите, за да могат да преминат през този период на затваряне", коментира министър Донев.

Не могат да бъдат отстранявани от работа хора, които не са ваксинирани, или работодателят да ги задължава да се ваксинират. Има подадени сигнали за това в Инспекцията по труда. Може обаче работодателят да въведе някакви мерки, където има струпване на по-голям брой персонал, с които да гарантира, че има безопасна среда на работа и да бъде осигурено здравето на работниците и служителите", заяви още служебният вицепремиер.

"Не бива да се прекалява с това, че министърът на здравеопазването е въвел зелен сертификат. Заповедта на министъра дава право на избор (ваксиниране, тестване, преболедуване - б.р.) и на обществените места, ако се допускат само хора, които притежават такива сертификати, може да се работи на 100%".

Донев обясни, че служители, които нямат сертификат, а работят на място, където той се изисква, могат да ползват платен или неплатен отпуск. "Законодателството гарантира, че за 2021 г. за 90 дни в неплатен отпуск не се нарушават осигурителните права", посочи той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във