Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НЕ МИНА НОМЕРЪТ НА СТОЛИЧНАТА ТОПЛОФИКАЦИЯ

Финансовото министерство окончателно отряза искането на Топлофикация София ЕАД за 87 млн. лв. допълнителна субсидия. Един от мотивите е, че в Закона за държавния бюджет за 2001 г. за топлофикационното дружество е заложена субсидия от 22 млн. лева.
Размерът й многократно бе обсъждан и в крайна сметка бе съобразен с изискванията на МВФ и Световната банка и утвърден от правителството и 38-ото Народно събрание. Да се иска допълнителни пари означава най-малкото да бъдат нарушени и законът, и споразумението с международните финансови институции.
Към 30 юни тази година всичките 19 топлофикационни дружества в страната дължат на Булгаргаз близо 78 млн. лв., съобщи специално за в. БАНКЕРЪ източник от финансовото министерство. Само Топлофикация София има да плаща малко над 63 млн. лв. от тях, или 81 на сто. При това основната част от дълга е натрупана през последния отоплителен сезон: през октомври миналата година дружеството е дължало на националната газова компания само 8 млн. лева. По-същественото обаче е, че Булгаргаз е подписала споразумения за разсрочено плащане с всички останали топлофикационни дружества. Единствено най-големият длъжник - Топлофикация София ЕАД, нито плаща, нито преговаря за преструктуриране на задълженията си.
От Булгаргаз обясниха, че на всички покани да се обсъди такова споразумение ръководството на Топлофикация София отговаряло, че води преговори с Държавната агенция по енергетика, с финансовото министерство и със Столичната община за отпускане на допълнителни субсидии, с които да плати сметките си на газовата компания.
Основната причина за неиздължаването е ниската събираемост на вземанията, които към 2 юли тази година надхвърляли 40 млн. лв., бе обяснението на пресцентъра на Топлофикация София. От дружеството вече разпращали поредните покани-заплахи към некоректните абонати да се издължат в най-кратък срок, в противен случай вземанията щели да се събират по съдебен ред.
Ръководството на Топлофикация София би трябвало да работи за увеличаване на събираемостта на вземанията и за намаляване на разходите си, вместо по стар навик да посяга към готовите пари на хазната, коментираха запознати. Чиновник от финансовото ведомство подкрепи това твърдение със следния пример: миналата година Топлофикация София пак протегнала ръка за милостиня, но след справка по всички нейни сметки се установило, че в тях има налични над 20 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във