Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Не корупцията, а скъпият ток бил големия проблем на BG-енергетиката

Българинът е за енергийна ефективност, но ако държавата плаща

Високата цена на електроенергията е сериозен проблем за нашата енергетика, смятат 30% от хората у нас. В същото време едва 5 на сто от анкетираните са на мнение, че си патят заради корупцията в сектора. Това показват данните от социологическо проучване, направено от Националния център за парламентарни изследвания. Кой знае защо обаче по-голямата част от анкетираните подминават очевидното: от години за енергийният отрасъл се говори само като за развъдник на корупционни практики за милиони левове. А и въпросното "говорене" е подкрепено с доказателства - уволнени ресорни министри, осъдени "енергийни" чиновници и т.н.

 

Очевидно е, че колкото по-слабо е запозната публиката с темата „Енергетика“, толкова по-често посочва като основен проблем на сектора високата цена на тока за битови нужди.. В споменатото проучване са участвали 1000 души като анкетата е направена през септември тази година.

За всеки десети интервюиран сериозен проблем представлява лошото управление, а за 6% – енергийната зависимост на България от други държави. Хората, определящи се като високо информирани по темата, по-често от останалите посочват тези два проблема като най-сериозните предизвикателства пред отрасъла.

Малко над половината от пълнолетните българи (51%) пък одобряват поставената от Европейския съюз цел за предлагане на конкурентни цени на енергията за крайните потребители. Докато 46 на сто одобряват политиката на Брюксел за енергийна ефективност и саниране на сгради. Но с една уговорка – държавата да плаща. И само една малка част са готови бръкнат в собствения си джоб за санирането на кооперациите, в които живеят.

Проучването показва също така, че българските граждани продължават да са все така незапознати с основните принципи и идеи на Зелената сделка на Евросъюза.

Колкото до свободния енергиен пазар, анкетираните очакват той да доведе до намаляване на цените на електроенергията и до по-добра конкурентоспособност.

Необходимо е да се отбележи, че мнозина у нас осъзнават колко много е зависима енергетиката ни от външни фактори. Практически всеки трети запитан е на мнение, че България не може да бъде енергийно независима. Тази теза се защитава по-често от хората на възраст между 30 и 49 години, с висше образование и живеещи в София. Отговаряйки на допълнителен въпрос, 52 на сто са убедени, че страната е енергийно зависима от Руската федерация. А превръщането й в енергийно независима се смята за възможно от 42% от анкетираните.

Що се отнася до цената на природния газ, 28% са на мнение, че тя зависи от развитието на енергийната структура, а 27%  - от ефективната координация в ЕС.

Интересното е, че българите сериозно подкрепят изграждането на нова газова инфраструктура. Цели 72,9 процента одобряват строежа на „Балкански поток“, 63,5 на сто са за завършването на газовия интерконектор с Гърция, 59,6% се изказват положително за строителството на нови газови централи. Положително е отношението и към изграждането на мащабни ВЕЦ по река Дунав, каквито са проектите за каскади Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш.

Всеки четвърти интервюиран (27%) смята, че България приоритетно трябва да развива ядрената енергетика, докато 36 на сто са за фотоволтаиците. Сред другите видове първична енергия се посочват ВЕЦ-овете (25%) и енергията от вятъра.

Почти 72 на сто от хората очакват екологично чистата енергия да не е по-скъпа от тока, произвеждан от другите централи. Само 14% са изразили съгласие, че цената на електроенергията, произведена според най-високите екологични изисквания, би трябвало да е по-висока.

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във