Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Не искаме България да бъде разменна монета, обяви Дончев

"Това, което не искаме е София и цяла България да бъдат разменна монета", заяви вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев пред БНТ във връзка с посещенията на високопоставени представители на САЩ и Великобритания през последната седмица в София.

Вицепремиерът подчерта, че в сегашната ситуация значението на столицата ни нараства много, което обяснява серията от визити.

Томислав Дончев обясни, че ние сме активен участник във всичко, което се случва.

В краткосрочен план според него България не може да постигне енергийна независимост и е принудена да купува руския газ. "Ние никога не сме говорили България никога да не ползва и изобщо да не купува руски газ. Въпросът е България да има избор, да може да купува и руски и друг газ. Това се казва диверсификация, това се казва енергийна независимост", допълни той.

Като един от приоритетите, Дончев посочи изграждането на интерконектори в съседните държави, като най-приоритетен е интерконекторът с Гърция.


“България има много какво да направи в енергетиката и енергийната независимост не е единствената ни задача”, каза Дончев. Той напомни, че в програмата на това правителство има заложена либерализация на енергийния пазар.


Вицепремиерът заяви още, че темата за отпадането на мораториума за проучването за шистов газ не е била дискутирана. “Позицията и на премиера, и на правителството е ясна”, каза той. Според него в момента няма основание за преразглеждане на мароториума. Дончев обясни, че ако след години се появи доказано безопасна технология можем да преразгледаме нещата. Той каза, че добива на шистов газ е атрактивна само при много по-висока цена на петрола.

“Трансатлантическото споразумение би могло да витализира европейската икономика и би могло да донесе взаимни ползи и за САЩ и за Европа”, смята Дончев. Според него въпросът е когато се предвижда споразумението да няма “бели петна”, които са неизвестни на широката публика и да има гаранции за част от рисковете, които се дискутират,

Facebook logo
Бъдете с нас и във